Hat nap alatt rendezik a számláikat a kisebb cégek

Vágólapra másolva!
A hazai vállalkozások hatnapos finanszírozási idővel számolhatnak, ami jelentősen javítja a likviditási helyzetüket. A kkv-k túlnyomó többsége forintszámlán tartja likvid eszközeit, a cégek pénzkészlete és likvid eszközeinek szintje döntően nem változott az elmúlt fél évben.
Vágólapra másolva!

A K&H félezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) vezetőjét kérdezte meg arról, milyen likvid eszközökkel rendelkeznek, és azok mértéke hogyan változott az elmúlt félév során. Az eredmény szerint a kkv-k 83 százaléka forintszámlán tartja likvid eszközeit. Emellett 20-20 százalékban használnak devizaszámlát és házipénztárt, míg lekötött forintbetétje csak 17 százaléknak van. A devizabetét csak 8, a befektetési alapok pedig csak 6 százalékban elterjedtek ebben a vállalati körben.

Németh László, a K&H kkv marketing főosztályvezetője azt emelte ki, hogy a vevői és a szállítói számlák teljesítése közötti finanszírozási idő mindössze hat nap, ami kedvezően hat a cégek likviditására. Erre legutóbb 2008-ban volt példa, az elmúlt években ugyanis 8-10 nap volt a jellemző.

A pénzkészletek és likvid eszközök átlagos szintje az elmúlt félévben a cégek közel felénél nem változott, a vállalkozások egyharmadánál csökkent az arányuk, és csupán 20 százaléknál emelkedett.