Dubajban elszakadt egy húr

Vágólapra másolva!
Tovább "folyik a vér" a dubaji tőzsdén, tíz hónapja a legnagyobb esés söpört ma végig a parketten, miután tegnap már hivatalosan is medvepiacba léptek a részvények. Egy helyi ingatlanos cég mélyrepülését okolják a híradások, állítólag emiatt szinte folyamatosak a letétfeltöltési figyelmeztetések, vagyis angolosan a margin callok. 
Vágólapra másolva!

Ma újabb közel 7 százalékos zuhanást szenvedett el a dubaji tőzsdeindex, megfejelve az elmúlt napok igen gyászos teljesítményét. A csúcs óta már jóval több mint 20 százalékot zuhantak a részvények, vagyis a dubaji tőzsde a definíció szerint hivatalosan is (az árfolyamok huzamosabb csökkenésével jellemezhető) medvepiacba lépett.

A dubaji tőzsdeindex alakulása Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Beszámolók szerint a zuhanást az indexben ötödik legnagyobb komponensnek számító Arabtec Holding nevő cégnek közönhető. Miután a helyi jegybank június elején az ingatlanpiac túlfűtöttségére figyelmeztetett, illetve az Abu Dhabi állami alap csökkentette a vállalatban levő részesedését, rögtön mindenki attól kezdett félni, hogy a vállalat elvesztette az állam kegyeit. Azonnal adni kezdték a befektetők a részvényeket, melyek az elmúlt egy hónapban értéküknek felét elvesztették már.

Az Arabtec Holding árfolyama Forrás: Amibroker, Investor.hu

Ennek persze igen jelentős tovagyűrűző hatása is volt. A negatív hangulat ugyanis más ingatlanfejlesztő cégekre is átragadt, ráadásul a nagy esések miatt egyre kifeszítettebbek lettek a korábbi hónapokban nagyon felduzzadt tőkeáttételes pozíciók. A margin callok egyre inkább inkább sűrűsödnek, a befektetők közül sokan kényszerlikvidálni kénytelenek, ezért is látjuk azt, hogy most így begyorsult az esés.

Ha a kezdeti nagy pánik elül, akkor persze ilyen nagy zuhanások után lehet majd igazán jó befektetéseket vadászni, egyelőre viszont még kicsit talán korai lehet erről beszélni. Valószínűleg még lesznek bőven pozíciók, amiket likvidálni fognak a következő napokban.

A látottak viszont nagyon jól szemléltetik azt, hogy mi történik, ha a befektetői bizalom egyik pillanatról a másikra hirtelen elillan egy olyan környezetben, ahol a hitelből finanszírozott pozíciók egyre nagyobb arányt képviselnek. Már csak azért sem szabad elfeledni a látottakat, mert Amerikában is igencsak felduzzadtak az ilyen jellegű tőkeáttételes pozíciók.