Nincs szükség az ingyenes készpénzfelvétel felső limitjére

Vágólapra másolva!
A MasterCard felmérte, hogy májusban, azaz három hónappal az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése után változtak-e a kártyahasználati szokások. A kutatás adatai szerint a havi 150 ezer forintos limit bőven elég a magyaroknak, kétharmaduk nem tud, vagy nem akar 100 ezer forintnál többet felvenni, a kártyahasználatot pedig nem csökkentette az intézkedés.
Vágólapra másolva!

A magyarok egyre többször használják a bankkártyájukat, annak ellenére is, hogy 2014-ben lehetővé vált az ingyenes készpénzfelvétel. Nem tört meg az a trend, hogy évente átlagosan két százalékkal nő azok száma, akik gyakran veszik elő a bolti pénztáraknál a plasztikot, míg folyamatosan csökken azoknak a tábora, akik ritkán vagy egyáltalán nem használják a bankkártyájukat.

Az adatok azt mutatják, hogy az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége nem befolyásolta jelentősen a hazai fizetési szokásokat. A trendek kiegyenlítődtek: tízből hatan ugyanannyi készpénzt használnak, és ugyanannyiszor fizetnek kártyával, mint korábban, a maradék négy emberből pedig kettő kevesebb, nagyjából kettő pedig több készpénzt vesz fel, mint az ingyenesség bevezetése előtti időkben.
Összességében az emberek nem használnak több készpénzt, csupán a korábbinál kevesebb alkalommal veszik fel a megszokott mennyiséget, miközben évek óta meredeken esik, és mára tíz százalék alá csökkent a kizárólag csak készpénzt használók száma Magyarországon.

A 900 résztvevős kutatás eredményei szerint nincs szükség a havi 150 ezer értékhatárra az ingyenes készpénzfelvétel esetében, hiszen tízből kilenc ember (a hazai, nagyvárosi felnőtt lakosság 86 százaléka) nem akar, vagy nem tud havonta ennyi pénzt felvenni. A megkérdezettek egyharmada havonta kevesebb mint 50 ezer forintot, másik egyharmada kevesebb mint 100 ezer forintot vesz fel készpénzben. Csak a megkérdezettek 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy minden hónapban kimeríti az ingyenesen felvehető készpénz maximum összegét. A válaszadók 7 százaléka vesz fel 150 ezer forintnál többet havonta, és csak 20 százalék körül van azok aránya, akik kettőnél több alkalommal vesznek fel készpénzt a számlájukról. A megkérdezettek 70 százaléka vélte úgy (tévesen), hogy kizárólag a saját bankja ATM automatáiból vehet fel készpénzt ingyenesen.