Vágólapra másolva!
A Richter teljesített a legjobban a hazai blue-chipek közül, de a Mol, az OTP és a Magyar Telekom is pluszban fejezte be a napot. Az európai és amerikai tőzsdéken nincs nagy mozgás, és kisebb mínuszok láthatóak a piacokon.
Vágólapra másolva!
  • Alacsony aktivitás jellemzi a kereskedést az európai tőzsdéken, a délelőtti, gyenge makroadatok után összeszedett nagy mélyrepülést gyorsan korrigálták a részvényindexek, melyek 0,1-0,4 százalékos mínuszba tértek vissza. Záráshoz közeledve pedig még mindig ugyanekkora mértékű esést mutatnak a tőzsdemutatók. Egyedül az olasz FTSE/MIB lóg ki a sorból 0,9 százalékos gyengülésével.
  • Az Alstom 3,6 százalékos mínuszba csúszott vissza annak ellenére, hogy vélhetően lezárul a hosszú ideje a cégért zajló felvásárlási csata. A francia vállalat energetikai üzletágát a General Electric szerezheti meg, mely 1,1 százalékot esett a hír után. A vesztes Siemens 1,2 százalékos mínuszban mozog.
  • A francia terjeszkedés híre a Carrefour befektetőit sem mozgatta meg túlságosan, a cég részvényei 0,1 százalékos pluszt mutatnak. A BNP Paribas pedig kikecmergett a negatív tartományból, és már minimálisan erősödni tudnak a vártnál kisebb lehetséges büntetés hírére.
  • Az európai piacok kis esése után az amerikai tőzsdéken egyelőre nem tud folytatódni a csúcsdöntés, és a főbb részvényindexek minimális mínuszt szedtek össze.
  • Pedig a jó hangulatot segíthetné a vártnál erősebb amerikai lakáspiaci adat, mely szerint májusban 4,9 százalékkal több használt lakást adtak el az USA-ban, mint áprilisban. A piac csak 1,9 százlaékos növekedésre számított. Ráadásul a Markit által az USA feldolgozóiparára készített beszerzési menedzserindex júniusi értéke is a vártnál jobban sikerült. Az index 57,5 pontra emelkedett a májusi 56,4 pontról (várt: 56 pont), ami a szektor aktivitásának fokozódásáról árulkodott.
  • Itthon szintén nem volt nagy mozgás, a BUX végül 0,6 százlaékos pluszban fejezte be a kereskedést. Ezzel a lengyel index-szel együtt a régió legjobban teljesítő tőzsdemutatójának számított.
  • A hazai főbb részvények kivétel nélkül erősödni tudtak, az egyik legjobb formában ismét a Magyar Telekom volt 0,9 százalékos emelkedésével, amivel új, február óta nem látott szintekre került a telekompapír. A Richtert megtalálták ma a befektetők, és a gyógyszerpapír 1,7 százalékot tudott drágulni. A Mol és az OTP erősödése viszont ennél szerényebb mértéká volt.
  • A forint erősödni tudott a jó hangulatban, és 305,2-ig ereszkedett le az euróval szembeni árfolyama. A dollárral szemben 224,5-nél, a svájci frankkal szemben 251-nél jár a jegyzés.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

A mai nap további érdekesebb eseményei és hírei: