Vágólapra másolva!
Folytatja emelkedését a Magyar Telekom, így nagy részben ennek köszönhetően a BUX is pluszban indította a hetet. Az európai tőzsdéken nincs nagy mozgás, a pénteki záróértékek közelében kezdődött a kereskedés. Ebben a befektetők délelőtti fontos makroadatok előtti kivárása is szerepet játszik.
Vágólapra másolva!
  • Jól indította a hetet a BUX, mely 0,4 százalékos pluszt szedett össze nyitás után. A magyar tőzsde ezzel kiemelkedik európai és régiós társai közül, a többi piacon ugyanis inkább csak stagnálás látható.
  • A főbb papírok közül a Magyar Telekom folytatja emelkedését, és 0,6 százalékot tudott erősödni. Az OTP és a Richter nem mutat jelentős elmozdulást, a Mol viszont 0,3 százalékot gyengült.
  • A forint erősödni kezdett reggel, és 305,7-ig ereszkedett le az euróval szembeni árfolyama.
  • Az európai tőzsdéken a pénteki záróértékek közelében kezdődött a kereskedés annak ellenére, hogy a vártnál erősebb makroadat érkezett a kínai feldolgozóiparból. Ezen túl az amerikai piacok újabb csúcsdöntése is optimizmusra adhatnak okot. A többéves csúcs közelében lévő európai indexek így egyelőre nem tudnak tovább emelkedni
  • A ma reggeli francia statisztikák kissé rontanak a hangulaton, ugyanis a francia feldolgozóipari (tény: 47,8 pont, várt: 49,5 pont) és szolgáltató szektorbeli (tény: 48,2 pont, várt: 49,4 pont) beszerzési menedzserindex júniusi előzetes értéke is elmaradt a várakozásoktól. Az adatok a szektorok további zsugorodásáról árulkodtak. Ma még német és eurózónabeli PMI adatok is napvilágra kerülnek reggel, a befektetők kívárása ebből a szempontból érthető lehet.
  • A General Electric lehet a befutó az Alstom energiaipari üzletágának felvásárlásáért zajló versenyfutásban. Az Alstom igazgatótanácsa a GE ajánlatát támogatja a Siemens – Mitsubishi (Tokió) közös ajánlatával szemben. Ráadásul az utolsó akadály is elhárulhatott az üzlet előtt, mivel a francia kormány további 20 százalékos részesedést vett az Alstomban a Bouyguestől, ami biztosíthatja, hogy a fontos nukleáris eszközök francia kézben maradjanak, ami a francia kormány egyik kikötése volt. Az Alstom 0,6 százalékot erősödött ma a hírre.
  • Közel a megállapodás a BNP Paribas (Párizs) és az amerikai hatóságok között a bank által fizetendő gigabírság ügyében – állítják bennfentes források. A francia pénzintézet végül a korábban pletykált 16 milliárd dolláros összegnél kevesebbet, 8-9 milliárd dolláros büntetést fizethet az USA által szankcionált országokban végzett üzleti tevékenységéért. A BNP Paribas ennek ellenére fél százalékot esett.
Forrás: Investor.hu