Dubajban már a medve az úr

Vágólapra másolva!
Mai beszakadásával hivatalosan is a medvepiac szakaszba ért a dubaji tőzsde, ami azt jelenti, hogy májusi csúcsáról már több mint 20 százalékot esett.
Vágólapra másolva!

Hatalmasat zuhant ma a dubaji részvényindex (DFM General Index, -4,3%), ezzel pedig a dubaji tőzsdén hivatalosan is „a medve uralkodik”. Medvepiacnak szokták nevezni tőzsdei körökben, amikor egy részvény, index (vagy egyéb tőzsdei termék) több mint 20 százalékot esik a csúcsról.

A májusi rekordmagasságokból pedig ma éppen ebbe a tartományba lépett be a tőzsdeindex, ezzel pedig egy rég óta tartó emelkedő trend (bikapiac) ért véget.

A mai esést egyébként az ingatlanos cégek vezették, az Arabtec Holding 10 százalékot zuhant, miután olyan hírek jelentek meg, hogy a vállalattól több száz embert küldtek el, köztük sok vezetőt is. De a világ legmagasabb épületét a Burj Khalifát is fejlesztő Emaar Properties is 5 százalékot, a Deyaar Development pedig közel 8 százalékot veszített értékéből.

2012 januárja óta a tőzsdei emelkedést az ingatlan szektor felépülése, illetve a kereskedelem, valamint a turizmus újbóli felfutása katalizálta. Viszont június 8-án az Egyesült Arab Emirátusok jegybankja már arra figyelmeztetett, hogy az ingatlanpiacon már a túlfűtöttség jelei láthatóak.

De egyébként még ezzel a húsz százalékos eséssel is év eleje óta még plusz 27 százaléknál jár az index.

A dubaji DFM General Index grafikonja Forrás: Investor.hu, AmiBroker