Ismét harcol a milliárdos

Family Dollar Stores napi grafikon
Vágólapra másolva!
Új harcba kezdett Carl Icahn milliárdos aktivista, aki ezúttal a Family Dollar Stores vezetőségét szólította fel a cég azonnali eladására. 
Vágólapra másolva!
  • Nem nyugszik Carl Icahn, a milliárdos befektető. Miután néhány napja több százmillió dollárért részesedést vásárolt a Faamily Dollar Stores kiskereskedelmi óriásban, most a cég azonnali eladására szólította fel a vállalat vezetőit.
  • Icahn szerint a Family Dollar Store csak szenved a diszkont-üzletláncok előre törése miatt, árbevételének és forgalmának növekedése csúnyán elmarad a versenytársakétól.
  • A cégnek emiatt össze kellene olvadnia egy nagyobb vállalattal, ami jobban szolgálná a részvényesek érdekeit. Icahn a vezérigazgatónak címzett levelében azt írja, hogy most a részvénypiaci hangulat és az alacsony hozamkörnyezet is kedvez az értékesítés megvalósításának. A befektetői érdeklődéssel sem lenne gond, mivel számos potenciális vásárló felismerné a felvásárásból származó előnyöket.
  • A Family Dollar Stores vezetői megerősítették, hogy találkoztak Icahnnel a kérdés megvitatásának ügyében, és megköszönve a részvényes ajánlását közölték, hogy továbbra is a tulajdonosok érdekeit szem előtt tartva fogják irányítani a vállalatot.
  • Egyelőre nyitott kérdés, hogy az aktivista befektetőként számon tartott Icahn most eléri-e a célját. Az elmúlt hónapokban néhány alkalommal megfutamodásra kényszerült a milliárdos, gondoljunk csak az eBay-jel kötött fegyverszünetére, vagy az Apple ellen fújt visszavonulójára.
  • Icahn előtérbe kerülésének, és az állóvíz felkavarásának mindenesetre örülnek a Family Dollar Store részvényesei, így a cég papírjai két nap alatt több mint 16 százalékot drágultak.
Family Dollar Stores napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Aktivista befektető

Az aktivista befektető olyan személy (vagy intézmény), aki nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Ezek a cégek gyakran alulértékeltek, és az aktivista úgy próbálja növelni a részvényesi értéket, hogy saját embereit ülteti az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Gyakran javasolja az osztalékfizetés vagy a részvény visszavásárlás emelését, költségek csökkentését, vagy az egyes üzletágak leválasztását. Ilyen ismertebb nevek Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, Bill Ackman, vagy Nelson Peltz is.