305 alatt is járt ma a forint

Vágólapra másolva!
Rákapcsolt a forint tegnap délután az euróval szemben, ráadásul ma reggel is tartja jó formáját a magyar deviza.
Vágólapra másolva!

17:20 - A 305 fogságában

305-nél tovább ma nem gyengült a forint, de azért így is szépen erősödött az euróval szemben. Piaczárás után kicsivel 305 fölé tértek vissza a jegyzések, így az árfolyam továbbra is az 50 napos mozgóátlag közelében található.

Nagyobb mozgás ma már vélhetően nem lesz a devizaárfolyamban, alighanem a foci VB-t nézi az EURHUF grafikonja is. Holnap viszont újra megtáncoltathatják az árfolyamot.

14:48 - Remek formában a forint

  • Délután folytatódott a forint erősödése az euróval szemben, a jegyzések pedig már 305 alatt járnak. A forint még tegnap délután kezdett emelkedésbe, miután a nemzetközi hangulat - a Fed által is támogatva - egyre jobb lett, ez pedig a kockázatosabb eszközök felé irányította a befektetők figyelmét.
  • A lentebb látott technikai elemzésnél így már az 50 napos mozgóátlagot (305,4 közelében) is letörte az árfolyam, ami további erősödés előtt nyithatja meg az utat. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy a délután nagyobbik része még hátra van, könnyen lehet, hogy végül nem sikerül 305 alatt maradni.

11:33 - Jól sikerült az aukció, 305-nél vagyunk

  • Több mint kétszeres túljegyzés volt a mai 12 hónapos DKJ-aukción, melynek átlaghozama 2,29 százalékra esett vissza. Ezzel a 12 hónapos és 3 hónapos DKJ átlaghozama azonos szintre süllyedt a héten.
  • A forint az aukcióra nem reagált érdemben, ám a reggeli erősödésben már 305 közelébe is eljutott az euróval szemben. Jelenleg 305,4 közelében alakulnak a jegyzések, így a régiós devizákhoz képest is jobban teljesítünk.

08:56 - 306 közelébe erősödött a forint

  • Miközben tegnap reggel még 308 közelében ingadoztak a jegyzések az euróval szemben, addig ma reggel 306 közelébe is eljutott a forint, amire utoljára egy hete volt példa.
  • Az elmúlt órák jó teljesítményében a javuló nemzetközi hangulat segíti a forintot, amiben a Fed tegnapi bejelentéseinek lehet szerepe. Erre egyébként a fejlett részvénypiacokat is megvették a befektetők, elég csak az amerikai piacok 0,6-0,8 százalékos pluszait látni, így alapvetően ismét RISK-ON - kockázatkedvelő - üzemmódban vannak a befektetők.
  • A forint egyébként múlt hét hétfő óta mutatott gyengülést az euróval szemben, amiben főleg a romló, bizonytalanná váló nemzetközi környezet játszotta a legfőbb szerepet.
  • Ezzel együtt a forint múlt hét hétfő óta mutatott 1 százalékos gyengülése mellett a cseh korona, valamint a román lei is viszonylag stabilnak mondható, illetve a lengyel korona is csak 0,6 százalékot gyengült.
  • Alapvetően tehát a forint gyengülését országspecifikus tényezők (alacsony kamatfelár) is segítették. A fejlődő piaci devizák közül azonban a török líra még ennél is jobban, 2,1 százalékkal gyengült.

Technikailag is érdekes

  • A EURHUF napi grafikonja közben igen érdekesen fest. Az egy éve tartó emelkedő trendvonal továbbra is töretlen, miközben az utóbbi hónapokban látott csökkenő trendvonalat látszólag áttörte az árfolyam az előző napokban.
  • Könnyen lehet tehát, hogy a mostani erősödés csak amolyan visszatesztként szolgál majd, például a 305,5-ös szintig, ahol jelenleg az 50 napos mozgóátlag is megtalálható.
  • Nagyobb erősödésnek a 302-es szint állhatja útját, ahol nem csak egy fontos támasz, hanem az emelkedő trendvonal, illetve a 200 napos mozgóátlag is megtalálható.
  • Ebben az esetben viszont az elmúlt napokban látott kitörés falsnak bizonyulna.
Az EURHUF napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu