Vágólapra másolva!
Új történelmi csúcsra húzták tegnap az amerikai S&P 500 részvényindexet a Fed kamatdöntése után. Ázsiában szintén jó a hangulat, és veszik a részvényeket a befektetők, egyedül a kínai piac maradt le megint. 
Vágólapra másolva!

USA: Tovább vágott a Fed

  • A vártnak megfelelően újabb 10 milliárd dollárral csökkentett eszközvásárlási programján a Fed. A QE3 program keretösszege így havi 35 milliárd dollárra csökkent. Janet Yellen Fed-elnök a sajtótájékoztatóján jelezte, a következő hónapokban hasonló ütemben tervezik folytatni a program kivezetését. Így a tervek szerint év végéig kifuthat a QE3. Az elnök jelezte, hogy a megvásárolt kötvényeken egyelőre nem terveznek túladni, ami segíthet lent tartani a hozamokat.
  • A Fed döntéshozói már magasabb kamatpályát jósolnak 2015-re. Jövő év végére 1,25 százalék közeli lehet az alapkamat a jegybankárok szerint, a korábban várt 1 százalék helyett. 2016 végére pedig 2,5 százalékos alapkamatot prognosztizálnak. Yellen hangsúlyozta, hogy fontos a kamatpálya bizonytalansága, mivel a gazdaság alakulása is bizonytalan. A Fed ezen túl rontott az amerikai gazdasági idei növekedésére vonatkozó előrejelzésén, és már csak 2,1-2,3 százalékos GDP-bővülést várnak a gyenge első negyedév miatt.
  • A hozamok csökkenéssel reagáltak a Fed döntésére és Yellen szavaira, a tízéves kötvényhozam 2,57 százalékra esett vissza. A dollár erősödni kezdett a döntés után, később viszont gyengülésnek indult, és már 1,36 közelében mozog az euróval szembeni árfolyama.
  • Az amerikai részvénypiacok eltüntették mínuszaikat a Yellen szavaira, és a pluszokat kezdték gyűjtögetni. Az S&P 500 végül 0,8 százalékos, a Dow Jones és a Nasdaq 0,6 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Az S&P 500 ezzel soha nem látott szinten zárt (1957 pont).
Forrás: Investor.hu

  • Tegnap bemutatta új, 3D-s mobiltelefonját az Amazon (Nasdaq). A Fire Phone névre keresztelt készülékkel több ezer fogyasztói terméket lehet majd azonnal megvásárolni az Amazon oldalán. A 199 dolláros mobilt az AT&T fogja forgalmazni Amerikában. A részvények 2,7 százalékos pluszban zártak, amiben a BlackBerryvel (Nasdaq) kötött megállapodás is szerepet játszott.
  • Az amerikai bíróságok szerint több mint 10 milliárd dolláros kártérítést kellene fizetnie a General Motorsnak (NYSE) az autótulajdonosainak. Az elmúlt hónapok visszahívásai ugyanis súlyosan rombolták a GM brandjét, ami miatt az autói is értékvesztést szenvedtek el, így a járműtulajdonosok csak alacsonyabb áron tudják értékesíteni autóikat. Marry Barra vezérigazgató tegnap a kongresszusi meghallgatását elmondta, hogy továbbra is azon fognak dolgozni, hogy megoldják a problémákat. A részvény 0,2 százalékos mínuszban zárt a hírek után.
  • Lezárult a Markit (Nasdaq) elsődleges tőzsdei kibocsátása. Az adatszolgáltató cég további 1,3 milliárd dollárért adott el részvényeket 24 dolláros árfolyamon, miután első körben 23-25 dollárért tudott értékesíteni 45,7 millió darab papírt. A részvényekkel a Nasdaqon lehet majd kereskedni.

ÁZSIA: A Nikkei-t is fűti a Fed-döntés

  • Másfél százalékot emelkedett a japán parkett és Ausztráliában is 1,6 százalékot emelkedett a tőzsde, miután a Fed tegnapi döntése után emelkedésnek indultak a New Yorki börzék is. Az optimizmust az válthatta ki, hogy az amerikai jegybank továbbra is alkalmazkodó monetáris politikát végez. A sanghaji tőzsde viszont nem tud profitálni a jó hangulatból és 1,6 százalékos mínuszban áll.
Forrás: Investor.hu