A NAV számíthat a feljelentőkre

Vágólapra másolva!
Vannak, akiket az irigység vagy a bosszú motivál, de sokaknak az igazságérzetét nem hagyja nyugodni, ha törvénytelenséget tapasztalnak, azért tesznek közérdekű bejelentést az adóhatóságnál. Tavaly már naponta több mint százan írtak, telefonáltak a NAV-nak, és korántsem csak névtelenül.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években megszaporodtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz érkezett közérdekű bejelentések: számuk 2011-ben a harmincezret sem érte el, tavaly pedig már meghaladta a 37 és fél ezret, írja a Világgazdaság. A bejelentők valamivel több, mint a fele megőrizte inkognitóját, de akadnak, akik névvel, címmel vállalják, amit leírtak. Így lehet tudni, hogy nem ritkán személyes érintettség is közrejátszik a bejelentéseknél: gyakori, hogy egykori munkaadó, korábbi üzlettárs, elvált házastárs a bejelentés alanya.

Sok bejelentést kap az adóhatóság olyanoktól, akik hiába kértek, nem kaptak számlát – ez különösen jellemző az internetes vásárlásoknál –, vagy ha kaptak, arról kiderült, hogy valójában számológép funkciót betöltő, adóigazgatási azonosításra alkalmatlan számológépszalaggal vezették félre a vásárlókat. A bejelentők munkaviszonyukkal kapcsolatban is kérik a NAV segítségét, például mert bár teljes munkaidőben dolgoznak, csak részmunkaidőre jelentették be őket, vagy, mert attól tartanak, hogy a munkáltató nem fizeti be a fizetésükből levont adót, járulékokat.

A lap szerint a feltűnő vagyongyarapodással kapcsolatos bejelentésekről még a NAV-nál is úgy látják, hogy ezeket számos esetben az irigység vagy a személyes sérelem motiválja, ettől függetlenül ezek sem mindig megalapozatlanok.

A Bűnügyi Főigazgatósághoz érkező ügyekben előfordul, hogy a bejelentők pontos leírást adnak a feketéző vagy szerintük adócsalással hatalmas haszonhoz jutó vállalkozások elkövetési módszereiről. A közérdekű bejelentések gerincét az adózatlan jövedéki termékek – üzemanyag, alkohol, cigaretta – előállításával, csempészésével kapcsolatos jogsértésekkel kapcsolatos információk adják, de az illegális fémkereskedelemről is sok bejelentés érkezik.

Az ellenőrzések száma is folyamatosan nő: 2011-ben 6460 ellenőrzést zártak le az adószakterületen, 2013-ban pedig már 7749-et. Az ellenőrzések eredményessége is nő, 2011-ben során vizsgálatonként átlagosan 6,7 millió forint nettó adókülönbözetet tártak fel az adóellenőrök, 2013-ra ez az összeg 9 millió forintra nőtt.

Idén eddig a legnagyobb, 500 millió forintos büntetéssel egy munkaerő-kölcsönzőt bírságolt meg a NAV, miután ketten is visszaélést jeleztek. De illegális hús-, cukor-, étolaj- és lisztforgalmazókat is fogtak közérdekű bejelentés alapján a pénzügyőrök.