Hatalmas lehet a bankszektor vesztesége

Vágólapra másolva!
Akár 350 milliárd forintos egyszeri veszteségeket is elszenvedhetnek a bankok a készülő devizahiteles mentőcsomagon - véli Balatoni András, az ING vezető elemzője. 
Vágólapra másolva!
  • Balatoni szerint a magyar államnak kompenzálnia kellene majd a bankokat a devizahiteles mentőcsomag során elszenvedett veszteségeikért. A szakember szerint a magyar bankrendszer 350 milliárd forintos egyszeri veszteséget szenvedhet majd el a mentőcsomag miatt.
  • A kompenzációra a GDP-növekedés biztosítása miatt lehet szükség. A devizahiteles mentés ugyanis visszavetheti a 2015-ös gazdasági növekedést, ha a terhek nagy részét a bankszektornak kell majd viselnie. Balatoni szerint a csomag hatása 0,8 százalékponttal csökkentheti a jövő évi gazdasági növekedést.
  • Az állami kompenzáció keretében egy rossz bankot kellene létrehozni a pénzintézetek portfólióinak gyorsabb megtisztítása érdekében, ami mellett csökkenteni kellene a bankszektor terhein is.
  • A Kúria hétfői döntése után Rogán Antal szólalt meg a kormány részéről a kérdésben, aki szerint a bankszektornak mindent vissza kell adni a devizahiteleseknek, amit tisztességtelenül vettek el tőlük. Az erről szóló törvényjavaslat a várakozások szerint a nyáron készül el.