Gigászi tervek a Tesla vezérétől

Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb napelemtelepét építené fel a Tesla vezérének, Elon Musknak a cége New York államban. A befektetők díjazzák az ötletet, mivel a hírre hatalmasat ugrott a SolarCity árfolyama.
Vágólapra másolva!

Újabb nagyratörő tervek készülnek Elon Musk, a Tesla vezérének "íróasztalán". Miután az űrrepülőgépeket gyártó cége, a SpaceX egy új, űrutazásra alkalmas kapszuláról rántotta le a leplet a utóbbi hetekben, valamint, hogy a Tesla az összes szabadalmait elérhetővé teszi a versenytársai számára, újabb elképesztő hír látott napvilágot az egyik cégével kapcsolatban.

Ezúttal a napelemeket gyártó SolarCity ált elő olyan tervekkel (melynek Musk az egyik alapítója és elnöke), hogy a világ egyik legnagyobb napelemtelepét szeretnék felépíteni New York államban. Ennek érdekében 350 millió dollárért felvásárolták a Silevo, napenergia-technológiával foglalkozó vállalatot. A tervezett telep két éven belül kezdhet el áramot termelni a környékre.

napelemek Forrás: 123rf.com

A SolarCity másik alapítója, Peter Rive szerint a hatalmas telepre a napenergia iránti növekvő kereslet miatt van szükség. Ha a napenergia költségei tovább csökkennek, akkor jelentősen növekedhet az igény az így termelt energia iránt az USA-ban és a világ többi részén egyaránt - véli Rive.

Az elmúlt években fokozatosan esett vissza a napenergia költségei a kínai fejlesztéseknek köszönhetően, melyek túlzott kapacitások kiépüléséhez vezettek világszerte. A SolarCity szerint a Silevo technológiája a legolcsóbbá teszi a napenergia termelését, ami csökkenti majd a napenergia költségét az azt igénybe vevő vállalatok számára, ami miatt az Egyesült Államok versenyelőnybe kerülhet a többi régióval szemben.

Rive úgy véli, hogy két-három év múlva a napenergia teljesen versenyképes lesz a hagyományos, fosszilis energiaforrásokkal. Ennek elérésében pedig Musk cége (ezen a területen is) úttörő szerepet vállalhat a legújabb teleppel.

A SolarCity befektetői szintén nagy lehetőségeket látnak a területen, ezt mutatja, hogy a hírre tegnap 17,6 százalékot ugrott a cég részvényeinek árfolyama. A papírok ezzel kéthónapos csúcsra száguldottak.

SolarCity napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu