Az euró helyett dardant használnának Koszovóban

Vágólapra másolva!
Legalábbis Koszovóban.
Vágólapra másolva!

Saját pénz bevezetésére készül Koszovó. Ha az elképzelés megvalósul, az eddig használt euró helyett dardannal lehet majd fizetni - írja a Pristina Tribuna. A lap szerint Bedri Hamza, a koszovói központi bank elnöke ezt a hétvégén Montenegróban tartott találkozón jelentette be, amelyen a régió pénzügyminiszterei és nemzeti bankjainak elnökei vettek részt.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, de a valaha Szerbia déli tartományának számító területnek eddig nem volt saját fizetőeszköze. Az 1999-ben, a NATO légicsapásai után ENSZ igazgatás alá vont Koszovóban a jugoszláv dinár helyett először a német márka, majd pedig az euró volt a hivatalos fizetőeszköz. Pristina nem kötött megállapodást az EU-val a közös európai pénz használatáról, Brüsszel azonban hallgatólagosan tudomásul vette, hogy a rajta kívül álló terület az eurót használja.

Többször felmerült, hogy az albán leket vagy a szerb dinárt használhatnák hivatalos fizetőeszközként, eddig azonban egyik ötlet sem valósult meg. Egyes koszovói gazdasági szakemberek úgy vélik, a saját pénznem bevezetése elősegítené egy stabil monetáris politika kialakítását – írja a Tribuna.

A lehetséges új valuta, a dardan neve Koszovó területének ókori nevére, Dardaniára utal.