A pályán nem a GDP dönt

olasz válogatott edzés, foci vb 2014, brazil vb 14

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JUNE 12:  (L-R) Thiago Motta, Lorenzo Insigne, Marco Verratti, Mario Balotelli and Andrea Pirlo of Italy during a training session on June 12, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil.  (P
Így edzett az olasz válogatott a nyitómérkőzés napján
Vágólapra másolva!
Sajátos elemzést tett közzé a Bisnode. A gazdasági elemzéssel és döntéstámogatással foglalkozó nemzetközi csoport fókuszában ezúttal a labdarúgó világbajnokság áll, természetesen a gazdasági szempontból értelmezhető mutatók alapján.
Vágólapra másolva!

Népességi arányok

A világ 206 államából 32 vesz részt a bajnokságon, ezek lakosainak száma a Föld lakosságának mintegy negyede, 1,85 milliárd ember. Az észak-amerikai csapatok – és a Bisnode idesorolja Mexikót is – 436,5 millió, a dél-amerikaiak 339,6 millió embert képviselnek. Az Európából nevező államok 376,2 millió, a sem Európába, sem Ázsiába nem tartozó orosz csapat 143,7 millió emberért áll ki a pályára. Ázsia csapatai 254,1 millió lakost, Afrikáé összesen 282,3 millió lakost, az ausztrál csapat 23,5 millió lakost képvisel. A népességi skála két végpontja között döbbenetesen nagy a különbség: a szorzó 96,4, ez Brazília 201 millió, illetve Uruguay 3,3 millió lakosát jelenti.

A gazdagság számít is, nem is

A részt vevő országok listáján GDP szerint az első az Egyesült Államok, ezt követi Európa jóléti államai – Svájc, Hollandia, Németország, Egyesült Királyság, Franciaország – mellett Ausztrália, Japán és a Koreai Köztársaság. A legszegényebbek Kamerun, Elefántcsontpart, Ghána és Nigéria. A részt vevő országok GDP-je között akkora az eltérés, hogy az átlag 22 580 dollár, körülbelül eddig a képzeletbeli vonalig nő Görögország és Portugália. Ugyanezt a nívót a csapatok mintegy kétharmada – 62,5 százalék – nem éri el.

Ki mennyit repül a mérkőzésre?

Brazília önmagában földrésznyinek számít – Németország területe 24-szer fér bele –, egyes városai nagyobb távolságra helyezkednek el egymástól, mint számos állam Európában. A stadionok közötti utazásból az Egyesült Államok válogatottja veszi ki a részét a leginkább, ők 5598 kilométert fognak megtenni. Horvátország sem sokkal marad el ez után, 5523 kilométert kíván meg tőlük a 12 helyszín. Érdekesség, hogy Kamerun (4967 km), Uruguay (4692 km) és Portugália (4537) után maga a brazil válogatott következik 3684 kilométerrel. Az átlagos távolság két csoportmeccs helyszíne között 2811 kilométer.

Így edzett az olasz válogatott a nyitómérkőzés napján Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Claudio Villa

A-tól H-ig

Az A csoport tagjai közül Brazília emelkedik ki a lakosság számát illetően. Leginkább a B csoportban található csapatok államainak van mit aprítani a tejbe. A számok egyben azt is megmutatják, hogy a gazdasági faktorok fontosak, de nincs komoly jelentőségük a torna szempontjából, a C csoport legszegényebb állama, Elefántcsontpart a legesélyesebb arra, hogy másodikként bejusson az egyenes kieséses szakaszba. A D csoport nagy esélyesei az európai tagjai, Anglia és Olaszország. Az E egyelőre nem sok kérdést vet fel, Honduras és Ecuador vélhetőleg komplikáció nélkül kiesik, az F-ben azonban a legizmosabb versenyzőnek számító Argentínát leszámítva nem egyértelmű a második továbbjutó, a Bisnode árnyalatnyi előnyt jósol a bosnyák válogatottnak. A G csoportban sem az egy főre jutó nemzeti jövedelem alapján menetelnek tovább a csapatok, lehet az USA a leggazdagabb, csak valami egészen váratlan és elképesztő esemény tudna ahhoz vezetni, hogy ne Németország és Portugália ejtse ki Ghánát és Amerikát. A H-ból a Bisnode Belgiumnak ajánlja meg a folytatást, de kérdéses a második hely.

Nem mindegy, miben

Ami a sport világmárkáit illeti, a válogatottak a legnagyobb, legrégebbi, legbejáratottabb nevekkel tartanak. Mindössze a csapatok 16 százaléka nem Adidasban, Pumában vagy Nike-ban fut ki a pályára, ők többek közt a Lotto, a Marathon, az Uhlsport termékeiben lehetnek. Nyolc nemzeti együttest lát el a Puma, kilencet az Adidas, tízet a Nike.

De ki viszi haza a trófeát?

Bonyolult, sokmutatós számítással a Bisnode ranglistákat is felállított. A nemzeti válogatottak sorrendjében az elemző cég szerint az első öt Spanyolország, Anglia, Németország, Belgium és Franciaország. Az egyes nemzeti válogatottak erőssége, a nemzeti bajnokságok erőssége, a FIFA ranglistája, az utazási távolságok és egyéb, nem ismert paraméterek tükrében összeállított világbajnoki ranglistán pedig a sorrend Spanyolország, Brazília, Németország, Argentína és Belgium.

Ami viszont 2014. július 13-át illeti, a Bisnode prognózisa szerint a labdarúgásban elérhető legrangosabb, minden bajnoki címek címéért folyó küzdelem a spanyol és a brazil válogatott között fog eldőlni.