Vágólapra másolva!
Rosszul indította a hetet japán tőzsde, mivel a Nikkei 1 százaléknál nagyobbat esett, miközben a többi piacon jó a hangulat. Amerikában kissé javítani tudtak az elmúlt napok esései után az indexek pénteken, ám az iraki feszültségek rányomják a bélyegét a befektetők hangulatára.
Vágólapra másolva!

USA: Gigafelvásárlás az egészségügyben

  • Pénteken kissé javítani tudtak az elmúlt napok esései után az amerikai részvényindexek, és az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq egyaránt 0,3 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A befektetőket ugyanakkor továbbra is nyugtalaníthatják az iraki feszültségek, Barack Obama jelezte, logisztikai támogatást fog nyújtani az iraki kormánynak, katonai csapatok küldésének a lehetőségét viszont kizárta az elnök.
Forrás: Investor.hu

  • 81,2 pontra esett vissza júniusban a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének az értéke a májusi 81,9 pontról. Ez kissé elmaradt az elemzői várakozásoktól (83 pont), így az index a fogyasztói bizalom romlásáról árulkodott.
  • A Medtronic (NYSE) 42,9 milliárd dollárért felvásárolja a rivális, orvosi eszközöket gyártó Covidien (NYSE) társaságot. A Medtronic 29 százalékos prémiumot fizet a Covidienért annak pénteki záróárához képest. Az új cégnek Írország lesz a székhelye adóoptimalizálási célból.
  • Több mint 10 milliárd dolláros büntetést kaphat a Citigroup (NYSE) az amerikai hatóságoktól a jelzálogfedezetű értékpapírok válság előtti megtévesztő értékesítéséért. A Citi korábban csak 4 milliárd dolláros kártérítést ajánlott a peres eljárás elkerüléséért, azonban a hatóságok ezt keveselték, és már ezen a héten bíróság elé terjeszthetik keresetüket. A Citi 1,4 százalékot esett a hírre.
  • További félmillió darab autójának visszahívását jelentette be pénteken a General Motors (NYSE). A cég az új Chevrolet Camarókat rendeli vissza, mert a gyanú szerint a vezető egy véletlen térdmozdulattal menet közben is leállíthatja az autót. Az újabb ügy nem viselte meg a részvényeket, melyek 0,3 százalékos pluszban zártak.
  • Hihetetlen összegeket "kaszálnak” a befektetési bankok az IPO-aktivitás megélénküléséből. Ebben az évben már 3,15 milliárd dollár folyt be a bankok kasszájába a tőzsdei kibocsátások díjaiból, ami két-harmaddal több, mint egy évvel korábban.

ÁZSIA: Gyengélkedik a japán tőzsde

  • Vegyesen teljesítenek az ázsiai piacok ma reggel, a főbb indexek főleg az Irakkal kapcsolatos konfliktusok miatt nem tudnak nagyobb pluszokba kapcsolni. Egyes szakértők szerint az olajárakkal kapcsolatos emelkedés több befektetőt is a kötvények felé terelt, bár ezt normálisnak tartják kisebb geopolitikai sokkok esetén.
  • Legrosszabbul a Nikkei teljesít, ami 1,1 százalékos esésével ismét 15 000 pont alatt jár. Ebben főleg a jen erősödésének van szerepe, ami az utóbbi napokban a 102,7 közeléből 101,7-ig esett vissza a dollárral szemben.
Forrás: Investor.hu