Az oroszok elzárták a gázcsapot

Vágólapra másolva!
Ukrajna csak akkor kap gázt Oroszországtól, ha előre fizet érte, miután a feleknek nem sikerült megegyezniük a rendezetlen számlákról. Az oroszok leállították az Ukrajnának szánt gázszállítást.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült rendezni a gázárral kapcsolatos orosz-ukrán vitát: az erről szóló kijevi tárgyalások eredménytelenül értek véget hétfőre virradóra, az orosz fél pedig kitartott korábbi álláspontja mellett, amely szerint reggeltől nem szállít gázt Ukrajnának, amíg ki nem fizeti a csaknem kétmilliárd dolláros gázadósságát.

A Gazprom be is jelentette, hogy moszkvai idő szerint délelőtt 10 órakor "előre fizetéses" módra kapcsolta az ukrán importőrt, vagyis ezentúl csak akkor szállít, ha a gázért előre fizetnek. A Gazprom hangsúlyozta, hogy a lépés teljes mértékben összhangban van a felek között fennálló szerződéssel. Az orosz fél korábban az is jelezte, hogy többször eltolta az előre fizetéses átállítás határidejét, ám ezúttal már nem volt hajlandó erre az engedményre. Az Ukrajnába irányuló gázszállítások ennek értelmében leállnak, ami miatt fennakadások lehetnek az Európai Unió országaiba irányuló gázszállításokban is.

Az ukrán energiaügyi miniszter délben bejelentette, hogy Oroszország leállította a gázexportot Ukrajnának. Jurij Prodan azt mondta, hogy Oroszország a nullára csökkentette a gázszállítást Ukrajnának, miközben az Európának szánt orosz tranzitgáz mennyiségében nincs változás, az napi 185 millió köbméter. A miniszter azt mondta, hogy felkészültek az orosz gázszállítás leállására, a kormány garantálja a hazai és az európai fogyasztók biztonságos ellátását.

Oroszország és Ukrajna között régóta vannak nézeteltérések a körül, hogy mennyit ér az orosz földgáz. Oroszország azt ajánlotta, hogy megszünteti az exportvámot, és az Ukrajnának szánt földgáz árát 385 dollárra csökkenti ezer köbméterenként a jelenlegi 485 dollárról. Ukrajna erre válaszul közölte, hogy kész a kompromisszumra, de csak 326 dollárt hajlandó fizetni 18 hónapon át, időt hagyva ezzel az árkérdés rendezésére. Ehhez a Naftogaz ukrán gázipari cég vezetője hozzátette még a maga részéről, hogy a 326 dollárt is "igen magasnak" tartják Kijevben, mivel nagy európai cégektől jóval alacsonyabb árajánlatokat is kaptak.