A Seuso-kincs újabb darabja érkezhet Magyarországra

Vágólapra másolva!
Lezárultak a tárgyalások, és akár már a nyár végéig hazatérhet a Seuso-kincs hiányzó másik fele is. Az eddig ismert késő római műkincs így sem lesz teljes.
Vágólapra másolva!

Hamarosan teljessé válhat a Seuso-kiállítás, írja a Napi.hu. A lap szerint a napokban lezárultak a tárgyalások a 15 darabból álló késő-római kori lelet még hiányzó hét darabjának hazahozataláról. Az továbbra is titok, hogy kik és mennyiért adták el a magyar kormánynak a Seuso-kincseket.

Az első hét darabot 15 millió euróért az áprilisi választások előtt hozták Magyarországra, és jelenleg a Parlamentben vannak kiállítva. Az eladók vélhetően a Sotheby's aukciósház egykori vezetőjének, Peter Wilsonnak fiai voltak.

Az egykori Pannonia területén feltárt lelet másik felét sem biztos, hogy a tulajdonosnak tartott Lord Northamptontól veszi meg vagy át az állam, de az eladó személye ez esetben sem ismert. A '80-as években megtalált tárgyak tulajdonjogáról a magyar állam sohasem mondott le, így a márciusban kifizetett 15 millió euró, azaz 4,5 milliárd forint sem minősült vételárnak, hanem valamilyen őrzési-restaurálási díjnak.

A múlt század művészettörténeti krimijének is minősíthető történet azonban nem ér véget: Svájcban, Párizsban és Angliában is lehetnek még a Seuso-kincshez tartozó ezüst tárgyak - ezek megvásárlása viszont egyelőre kétséges. A leletegyüttes nagyságáról csak feltételezések vannak, de az ismert Seuso-kincs legalább 40-50 tárgyból állhat.

A szakértők szerint az újabb hét tárgy vélhetően az első csoportban visszatérő hét műtárgy áránál olcsóbb lesz, de hogy mennyivel, azt a nem derült ki. Vannak olyan művészettörténészek, akik szerint az egész Seuso-kincsnek egyáltalán nincs piaci értéke, hiszen lopott árunak minősül, így forgalomképtelen. Ráadásul az első hét tárgy hazahozatalával a maradék eszmei értéke is csökkent.

A Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztálya a kincsek visszaszerzése érdekében további információt nem kívánt adni.