Vágólapra másolva!
Sorozatban harmadik napja estek az amerikai részvényindexek, tegnap elsősorban a kiújuló iraki feszültségek miatt. Eközben az olajár kilenchavi csúcsra futott, míg Ázsiában jó a hangulat a kedvező kínai makroadatoknak köszönhetően. 
Vágólapra másolva!

USA: Megtépték az Intelt

  • Megemelte a második negyedéves árbevétel várakozásait az Intel (Nasdaq). A chipgyártó már 13,4-14 milliárd dolláros árbevételre számít az aktuális negyedévre a korábban várt 12,5-13,5 milliárd dollár helyett. A cég emiatt az egész évre is magasabb árbevételt vár, ami a PC-k iránti vártnál magasabb keresletnek lehet köszönhető. A részvény 5,6 százalékot ugrott piaczárás után a hírre.
  • Rossz napjuk volt tegnap az amerikai tőzsdéknek, az S&P 500 az utóbbi egy hónap legnagyobb napon belüli esését elszenvedve 0,7 százalékot gyengült, amivel tovább távolodott történelmi csúcsától. A Dow Jones szintén 0,7 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,8 százalékot veszített értékéből. A befektetőket a kiújuló iraki feszültségek aggasztották elsősorban.
Forrás: Investor.hu
  • Tovább emelkedik az olaj az iraki krízis hatására. A Brent árfolyama már kilenc havi csúcsánál, 113 dollár fölött mozog, míg a WTI szintén kilenc hónapja nem látott szinteken, 107 dollár közelében található. A drágulás oka, hogy Irak fontos olajkitermelő ország, és az újonnan kiújuló harcok veszélyeztethetik az olajexportot.
  • A Time Warner (NYSE) és a CBS (NYSE) is versenyben van az Univision Communications felvásárlásáért. Az Univisioné az USA legnagyobb, spanyol nyelvű rádiója, és a tulajdonos legalább 20 milliárd dollárt szeretne kapni a társaságért. A Time Warner 0,8 százalékot, a CBS 1,5 százalékot gyengült tegnap.
  • Távozik a Twitter (NYSE) operatív igazgatója, Ali Rowghani, aki a vezérigazgatóval való összekülönbözései miatt adta be lemondását. Rowghani szerette volna a saját irányítása alatt tartani az eddig hozzá tartozó területeket, a vezérigazgató azonban átvette tőle azok irányítását. A hírre 3,5 százalékot ugrott a Twitter.
  • Elérhetővé teszi technológiáját és szabadalmait a Tesla (Nasdaq) a riválisai számára. Ezt Elon Musk jelentette be, aki a lépéstől az elektromos autók további terjedését reméli. Musk ezen túl közölte, Európában is építenek majd egy gyárat, ha az éves eladások meghaladják majd itt az évi 160 ezer darabot. A Tesla fél százalékos mínuszban zárt tegnap.

Ázsia: Kedvező hírek Kínából

  • Vártnál erősebb lett májusban a kínai kiskereskedelmi forgalom, miután 12,5 százalékos volt az éves alapú növekedés (várt: 12,1 százalék). Az ipari termelés közben a várnak megfelelő, 8,8 százalékos növekedést mutatott éves alapon, ami az egy hónappal korábbi 8,7 százaléknál valamivel erősebb.
  • A piaci hangulat ma alapvetően pozitív, a kínai indexeket (1 százalék körüli plusz) a jó makoadatok, míg a Nikkei-t (0,8 százalékos plusz) a gyengülő jen húzza. A dél-koreai és ausztrál indexek azonban kisebb mínuszokban járnak.
Forrás: Investor.hu