Kiverekedte a sikert a magyar LED

LED-es izzó, led, LED, dióda
A karbantartott dióda akár 120 ezer órán át világít
Vágólapra másolva!
Mindössze két deszkapéldány elég lett volna, hogy demonstrálják, jó helyre került az uniós pályázati pénz. A kutatásra és fejlesztésre kapott 650 millió forintot azonban komoly saját tőkével toldották meg, így lebutított sémák helyett inkább 18 tagú diódacsaládot produkáltak. Magyar oltalom lett belőle, egy hajszálnyira a találmánytól, amely kemény küzdelemmel vette be a német piacot.
Vágólapra másolva!

Majd a minőség marketingel

„A semmiből futottunk neki a tervünknek a Budapesti Műszaki Egyetem és a Veszprémi Pannon Egyetem fejlesztőivel együtt” – kezdi Nagy Zsolt, a HungaroLux Light Kft. ügyvezetője. – „Egyszerre kellett versenyezni a legnagyobb márkákkal, például az Osrammal és a Philipsszel, és azzal a huszonötezer nyolcszáz kínai céggel, amelyek az áraikkal bénítják le a versenyt. A fénykibocsátásig nagyon egyszerű eljuttatni a diódákat, de a minőségnek egészen más szempontjai vannak: hosszú élettartamot, kiváló fényhasznosítást és nagyon alacsony fogyasztást egyszerre csak a leggondosabb tervezéstől lehet várni. Persze világítani a tömeggyártott ledek is világítanak – egy darabig.”

A karbantartott dióda akár 120 ezer órán át világít Forrás: HungaroLux Light Kft.

A PearlLight a lényeg

A HungaroLux Light ugyan ledes ipari rendszerekkel foglalkozik, de a vállalat maga nem gyárt ledet. A zászlóshajó-termékük a PearlLight család nevű közvilágítási rendszer. Nagy Zsolt lapunknak elmondta, hogy 2008-ban vágtak bele a fejlesztésébe, az iparágban húzónévnek számító Cree márkájú diódák felhasználásával. „Saját optikai rendszert fejlesztettünk, ugyanis míg a fénykibocsátás a hagyományos fényforrásoknál 360°, addig a led 120°-os szögben sugározza a fényt. Az pedig tévhit, hogy a led nem melegszik, ám a nagy gyártóknak nem érdekük 25 éves élettartamú berendezéseket gyártani, a diódák pedig megfelelő körülmények között akár 120 ezer órán át működnek. Többek közt ebben láttuk meg a piaci rést.”

A projekt híre eljutott egy német vállalatcsoporthoz Nagy Zsolt szakmai ismeretségi körében, aki meglátta az üzleti potenciált a PearlLightban. Megkezdődött a tesztelés, két éven át tartottak a mérések, a próbavilágítások és –szerelések, több lámpatest több hónapon át napi 24 órát üzemelt. Két és fél év után, 2013 augusztusában beindultak a szállítások. A német piac telített a nemzetközi márkákkal, a PearlLightról pedig, mint az várható volt, korábban senki sem hallott. Hogy a garanciavállalás kérdését megoldják, vegyesvállalatot hoztak létre.

A nemzetközi piac sétagalopp a hazai viszonyokhoz képest

A HungaroLux Light Kft. jelenleg évente több ezer darabos megrendelést szolgál ki. Mind 2012-ben, mind tavaly körülbelül 120 millió forintos bevételükből érték el a pozitív nullás nyereséget, körülbelül minden forintot visszaforgatnak: ahogy az uniós pénzt is jócskán megtoldották annak idején, most sem tőkeinjekcióból költöznek és építenek fel egy új gyárat a XVII. kerületben. Alkalmazottaik számra 10, az öntöde, az elektromos alkatrészek gyártása, a fröccsöntés kiszervezésével pedig a gyárból szerzi jövedelme javát még 40 ember. A PearlLight már több ízben nyert el közbeszerzést ott, ahol nagy márkák is indultak. Amikor német állami tenderre kapnak meghívást, azon a német partnerével, a KIZ Grouppal létrehozott vegyesvállalat, a LIS Gmbh (Ledlighting Industrial Systems) vesz részt. „Személyes fájdalmam, hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában” – mondja Nagy Zsolt. – „Itthon a közbeszerzés finoman szólva sajátosan működik, a műszaki szempontok néha előkerülnek, de az érdekérvényesítő képesség dönt, a termék minősége mindegy. További érdekesség, hogy GE Lighting olyan rendszer kifejlesztésére kapott félmilliárd forint támogatást, ami Hejőkeresztúron több mint egy éve működik.”

Az ipari és közvilágítási rendszerek után a PearlLight termékcsalád most készül a német piacra a beltéri világítással is betörni. A piaci teszteken remekül teljesítettek, most gyürkőznek a szabványokat érintő akadályokkal. A PearlLight használati oltalom alatt áll, a tárgyalások szinte az utolsó fázisba jutottak az osztrák és a horvát piacon. Mindehhez az ügyvezető csak ennyit tesz hozzá: „Ki hinné, hogy mindezek tükrében is a magyar piac a legkeményebb dió.”