Vágólapra másolva!
A brazíliai világbajnokság támogatóinak, szponzorainak grafikonjai kecsegtetően festenek. A következő napokban nemcsak a résztvevő csapatok, de a sporteseményt szponzoráló vállalatok is jól szerepelhetnek.
Vágólapra másolva!

Adidas: Emelkedő háromszögből törhet ki

Az Adidas március közepe óta egy enyhén emelkedő háromszögben mozog. Jelenleg az árfolyam az 50 napos mozgóátlag környékén tartózkodik, de a Bollinger-szalagok szűkülése jelzi, hogy ez hamarosan változhat.

Ha az árfolyam áttöri a háromszög vízszintes szárát, amit a közelgő MACD vételi jelzés is erősíthet, akkor a következő ellenállást a 200 napos mozgóátlag jelentené. Abban az esetben, ha a papír lendülete ezen a szinten sem fog alább hagyni, akkor akár a 87 eurós árakig is menetelhet.

A papír esése esetén első körben a háromszög emelkedő szára töltheti be a támasz szerepet. További támasz a 75 eurós áron húzódik. Stop-losst ezeknek a szinteknek a közelébe lehet célszerű aktiválni.

Adidas napi grafikon (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Visa: Mozgóátlagok hajthatják felfelé

Április második fele óta egy emelkedő háromszögszerű alakzatban mozog a Visa. A tér kezd elfogyni az árfolyam előtt, így hamarosan egy nagyobb elmozdulásra számíthatunk. Ezt az MACD összeszűkülése is jelzi.

Ha a papírnak a mozgóátlagok nyomására sikerül áttörnie a 216 dolláron húzódó ellenállást, akkor a 226 dolláron, illetve a 235 dolláron húzódó ellenállásokig folytathatja az útját.

Az árfolyam gyengülését a háromszög emelkedő szárának és a mozgóátlagok együttese állíthatja meg. Stop-loss szintünket ezen szint alatt már akár aktiválhatjuk is.

Visa napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

The Coca-Cola Company: Trendvonalon emelkedhet tovább

Az árfolyam április közepe óta a szűk 40 dolláros és 41 dolláros sávszélek között tartózkodik. A Bollinger-szalagok, és az MACD összeszűküléséből viszont arra következtethetünk, hogy ez nem marad már így sokáig.

Ha az 50 napos mozgóátlag elkezdi felfelé nyomni az árfolyamot és sikerül annak áttörnie a 41 dolláron húzódó ellenállást, akkor komolyabb emelkedésre lehet esélye a papírnak. A következő fontosabb ellenállások a Fibonacci-szintek által kijelölt 42 dolláros, és a 43,5 dolláros árakon húzódnak.

Amennyiben a papír letöri az emelkedő trendvonal, az 50 napos mozgóátlag és a 78,6 százalékos Fibonacci-szint által alkotott támaszzónát, akkor később a 200 napos mozgóátlag szolgálhat támaszként.

The Coca-Cola Company napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Coca-Cola áprilisban nagy lendülettel törte át a csökkenő trendvonalat, és az 50 hetes mozgóátlagot. A kezdeti lendület elfogyott, mivel az ellenállások áttörése óta az árfolyam a 41 dolláros szinteknél mozog.

A heti grafikonon is látható, hogy ha az árfolyam ismét erőre kapna és sikerülne áttörni a 41 dolláros szintet, akkor megnyílhat előtte az út a 43 dolláros árakig. Az emelkedés szempontjából az MACD vételi jelzése pozitívumnak számít.

Ha a papír lefordulna a jelenlegi szintekről, akkor az 50 napos mozgóátlag, vagy az csökkenő trendvonal állíthatja meg.

The Coca-Cola Company heti grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu