Bombasztikus csúcson az Intel

Vágólapra másolva!
Jól pörög a személyi számítógépek piaca, ami az Intel kilátásain is érezhetően javított, ráadásul a menedzsment kedvező kommentárjára 10 éve nem látott szintekre ugrott a részvény árfolyama. És újfent bebizonyosodott: aminek halálhírét keltik, soká élhet. A PC-piac egyelőre ilyennek tűnik.
Vágólapra másolva!
  • Látványosan megemelte második negyedéves bevételi várakozásait az Intel menedzsmentje, a korábban prognosztizált 12,5-13,5 milliárd dollár helyett inkább 13,4-14 milliárd dollár körül alakulhat a bevétel a negyedévben. Ez a sáv közepét tekintve több mint 5 százalékos javulás.
  • A menedzsment elsősorban a PC-k iránti váratlanul erős kereslettel indokolta a korábbinál rózsásabb kilátásokat. Az Intel bevételeinek több mint 60 százalékát adják a személyi számítástechnikához kötődő termékek, így nagyon nem mellékes számára ez a szegmens.
  • Az Intel több mint 5 százalékot ugrott zárás után a bejelentésre, és a mai kereskedést az egyébként negatív hangulat ellenére is hasonló emelkedéssel indíthatja 29,55 dollár körül. 2004-ben járt utoljára itt a részvény (2012-ben pár centtel alacsonyabb volt a csúcs), úgyhogy igen robosztus csúcsról beszélhetünk, a technikai kép impozánssá vált.
  • A szorgos Investor.hu olvasókat persze ez nem szabad, hogy meglepje, május elején már írtunk arról, hogy nagy menetelésre készül a részvény. Azóta nagyjából 10 százalékot emelkedett az árfolyam.
  • Frissítés: végül 7 százalékos emelkedéssel ütött új tízéves csúcsot a részvény.
Az Intel heti grafikonja. 2004-ben járt olyan magasságokban, ahol ma készül nyitni a részvény. Forrás: Amibroker, Investor.hu
  • A PC-k iránti igényt erősítette, hogy a Microsoft beszüntette a Windows XP támogatását, miközben még mindig 10 százalék lehet az XP részesedése a vállalati és kormányzati szférában, és 30 százalék a háztartási szegmensben. Ez ráerősít a géppark frissítését célzó beruházásokra.
  • A bruttó margin 64 százalék lehet, 1 százalékponttal magasabb, mint korábban várta az Intel vezetése, és az egész éves bruttó eredményhányad is inkább a korábban becsült (61 százalék plusz/mínsz egy-két százalékpont).
  • A sztori lényege a PC-piac okozta pozitív meglepetés, ami szépen alátámasztja korábbi befektetési ötelteinket is. Az év eleje óta közel 20 százalékot emelkedő HP és a szintén jó formát mutató Microsoft sztorija mögött is részben a túlságosan negatívvá vált PC-piaci várakozások álltak, bár egyik cég sem kizárólag emiatt tűnt vonzónak.
Forrás: Investor.hu
  • A személyi számítógépek piaca egyébként is tanulságos történet, hiszen közvetlenül a piac összeomlása előtt, 2010-ben a legfontosabb piackutatók szinte nyílegyenes növekedést prognosztizáltak az eladott gépek számában, amire aztán kétszámjegyű összeomlás következett. Azóta viszont nem tudnak elszakadni a borúlátástól az elemzők, és túlságosan pesszimista előrejelzéseket adnak.
Forrás: Investor.hu
  • Ezzel együtt persze ez a szegmens már valószínűleg soha nem lesz olyan pezsgő, mint korábban, de az eddig halogatott vállalati beruházások, céges bevásárlások még adhatnak átmeneti lendületet, amit a fogyasztás élénkülése is kiegészíthet, bár a háztartások között kétségtelenül erőteljes a táblagépek térnyerése a PC-k terhére.