Zuhanórepülésben a Lufthansa

Vágólapra másolva!
Vaskos profitwarninggal lepte meg befektetőit ma reggel a Lufthansa, amire nagy zuhanással reagáltak a cég részvényei. A Lufthansának nem jöttek jól az utóbbi időszak sztrájkjai, melyen túl az egyre élesebb verseny és a venezuelai deviza leértékelődése is ronthatja az eredményeket. 
Vágólapra másolva!

Rossz hírekkel szolgált ma reggel a Lufthansa, Németország egyik legnagyobb légitársasága. A vállalat ugyanis visszavágta az idei és jövő évi eredményvárakozásait, és 2014-re már csak 1 milliárd eurós, 2015-re pedig 2 milliárd eurós operatív profitra számít. Ez igencsak kellemetlen meglepetésként érheti a befektetőket, mivel a társaság korábban még 1,3-1,5 milliárd eurós nyereséget várt az idei év után, a jövő évre pedig 2,65 milliárd eurós profitra számított.

Forrás: Investor.hu

Természetesen az egy, illetve két milliárd eurós operatív nyereség még mindig szép eredmény lehet, egy milliárd eurónál nagyobb profitot legutóbb 2011-ben tudott felmutatni a vállalat. Ahogy arról mi is számtalanszor megemlékeztünk, a cég folyamatosan csökkenti költségeit az ambíciózus "Score" projekt keretében, amitől az eredmények javulását várja. Azonban ennek a projektnek a kedvező hatásait számtalan egyéb tényező rontja, ahogy az a mostani "profitwarningból" kiderült.

Betett a sztrájk

A német vállalat számtalan okot említ a várakozásainak csökkentésére. A céget rosszul érintették az elmúlt hónapok sztrájkjai, mivel amiatt jelentősen visszaestek az előzetes jegyfoglalásai. A Lufthansa pilótái április elején kezdtek három napos sztrájkba, miután a feleknek nem sikerült megegyezniük a fizetésekről és az egyéb nyugdíjcélú kompenzációkról. A munkabeszüntetés miatt 3800 járatát kellett törölnie a légitársaságnak ideiglenesen, ami a menedzsment elmondása szerint is tízmillió eurós károkat okozott a vállalatnak.

Megegyezés pedig azóta sincs a pilóták a cég között, így elvileg nem zárható ki a további sztrájkok lehetősége sem. Ezt a Lufthansa pénzügyi vezérigazgatója is elismerte korábban.

A munkabeszüntetésen túl a légitársaságok közötti egyre élesebb verseny is rontja a cég eredményeit. A fapados légitársaságok "elszívják" a vásárlókat a hagyományos légitársaságoktól, ami a Lufthansa fapados ága, a Germanwingsre van kedvezőtlen hatással.

A Lufthansa emiatt most elsősorban nem is a fapados vonalat, hanem a prémium-kategóriáját kívánja erősíteni. A vállalat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ők legyenek Európa első ötcsillagos légitársasága, amivel a közel-keleti és ázsiai légitársaságokkal kívánja felvenni a versenyt. Ennek érdekében elindítottak egy új osztályt a gépeiken "Premium-Economy" néven, ahová májustól lehet jegyeket rendelni és novembertől lesz elérhető a hosszú távú utakon.

Forrás: Lufthansa

Továbbá a kedvezőtlen devizahatások is a vártnál hátrányosabban érinthetik a cég eredményeit. A venezuelai bolivár leértékelődése a menedzsment bevallása szerint nagymértékben rontja az eredményeket. A venezuelai járata a legnyereségesebb dél-amerikai járata a Lufthansának, így érthető módon érinti érzékenyen a bolivár mélyrepülése a vállalatot.

A bolivár leértékelődésének hatásait súlyosbítják a venezuelai kormány intézkedései. Az ottani kormány ugyanis előírja a külföldi légitársaságoknak, hogy a helyi devizában értékesítsék a jegyeiket, azonban az így megszerzett bevételt nem vihetik haza a társaságok. Emiatt Venezuela már 4 milliárd dollárral tartozik a különböző légitársaságoknak, akik közül egyre több függeszti fel ideiglenesen a venezuelai járatait. A Lufthansa az elmúlt hetekben döntött egy három napos felfüggesztés mellett.

Ütik a részvényeket

A befektetők nem is örülnek a híreknek, és szabadulni kezdtek a Lufthansa részvényeitől. A papírok már több mint 9 százalékot vesztettek értékükből, ami jelentős zuhanásnak felel meg. Az árfolyam egy fontos szinthez tért vissza, ami eddig meg tudta állítani a zuhanást.

Lufthansa napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu