Nem forgatta fel a világot az MSCI döntése

Vágólapra másolva!
Szó sincs arról, hogy Dél-Korea és Tajvan közelebb kerültek a fejlett piaci státusz eléréséhez, sőt az MSCI tegnapi döntése értelmében talán még távolabb is sodródtak attól. Lekerültek ugyanis a potenciális jelöltek listájáról, így egy időre legalábbis elszállt annak is a reménye, hogy a feltörekvő piaci indexből kieső két nagy ország miatt kedvezőbb helyzetbe kerülnek majd olyan kisebbek, mint például Magyarország is. 
Vágólapra másolva!

Az MSCI tegnapi döntését felfokozott várakozások előzték meg. A feltörekvő piaci indexben helyet kapó Dél-Koreát és Tajvant ugyanis már évek óta fejlett piaci státuszra tartják esélyesnek, azt rebesgették, hogy ennek bejelentésére most kerül majd sor.

Az MSCI viszont úgy gondolja, hogy még nincs itt az ideje a váltásnak, a két ország ugyanis nem végezte el a szükséges házi feladatot. A devizák konvertibilitása, illetve a piachoz való hozzáférhetőség terén kellett volna lebontaniuk bizonyos akadályokat, erre azonban nem került sor. Így nemcsak, hogy nem kerülnek át a fejlett piaci indexbe, még az annak lehetőségét előkészítő listáról is levették őket.

Ez persze nem kell, hogy megviselje a helyi részvénypiacot, ahogy nem is volt érdemi reakció a bejelentésre. Az MSCI Emerging indexben ugyanis meglehetősen nagy súlyt élvez a két ország, és ezzel együtt kellő figyelmet is, miközben ha a fejlett válogatottba kerültek volna át, ott valószínűleg csak szürke mellékszereplők lehettek volna.

Forrás: Investor.hu

Az igazi vesztesei annak, hogy végül a két nagyágyú bennmarad a feltörekvő indexben, az abban szereplő kisebb országok piacai. Ha ugyanis távozott volna Tajvan és Dél-Korea, ezek a kisebb szereplők vélhetően nagyobb súlyt tudtak volna kiszakítani a tortából, így a részvénypiacukra is nagyobb mennyiségű pénzt költöttek volna az indexalapok. Magyarország számára is egy lehetőséget tartogatott ez a folyamat, azonban az MSCI tegnapi döntése egy időre mindenképp elhessegette azt.