Vágólapra másolva!
Nem túl erős negyedéven van túl a Zara, Berska, és Stradivarius üzleteket is irányító spanyol Inditex csoport, bár a bevételek növekedtek, a nyereség nagyot esett éves alapon. Csak a részvényfeldarabolás tudott örömet okozni a befektetőknek.
Vágólapra másolva!

Pozitívum a jelentésben, hogy a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma 11 százalékkal nőtt az Inditexnél, mármint éves alapon, a különböző devizahatás kiszűrése után. Alapvetően talán ez a legfontosabb operatív szintű mutató a cégnél, mivel a devizahatásokat nem tudja irányítani a vállalat, így ez lényegesebben tisztább mutató. Az utóbbi időben egyébként igen erős volt az euró, így 35 százalékos exportkitettsége okán ez negatívan hatott a vállalatra.

Az árbevétel ebből kifolyólag csak 4,3 százalékos növekedést mutatott éves alapon, a tavalyi harmadik negyedév után pedig ez volt a legalacsonyabb növekedés az elmúlt években. Az Inditex szerint egyébként a devizahatás legalább 6 százalékpontos csökkenést jelentett, és hiába lassul majd ennek hatása a következő hónapokban, csak a negyedik negyedév végére tűnhet el.

Forrás: Investor.hu

A bruttó fedezeti hányad is csökkenést mutatott, miközben az operatív költségek éves alapon 6 százalékot emelkedtek, miután több üzletnél is jelentős kezdeti költségek merültek fel.

Forrás: Investor.hu

Ez alapján aligha meglepő, hogy valamennyi margin csökkenést mutatott a spanyol Inditexnél, az EPS pedig csupán 65 centes lett, 5 centtel elmaradva az egy évvel korábbi 70 centtől. Az előző negyedéves 0,4 százalékos zuhanás után tehát ezúttal 7,5 százalékos lett a visszaesés, a növekedési ütem tehát nem hogy lassul, hanem egyenesen zuhanásba fordult EPS szinten.

Forrás: Investor.hu

Öt lesz belőle!

Bár a befektetők erre a negyedévre aligha adnának ötöst, az mindenképpen pozitívnak számít, hogy a részvényeket július 28-tól feldarabolják, így ezek helyett minden akkori részvényes 5 új részvényt kap majd. Ennek értelmében az árfolyam az ötödére eset vissza, így az a jelenlegi 100 euró feletti szintekről egészen 25 euró közelébe zuhanhat majd. Az Inditex ezt a lépését főleg a likviditás növelésével indokolta.

Érdekesség, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban több nagyobb cég is hasonló felaprózást jelentett be, pár hónapja a Google, míg hétfőn az Apple részvények árfolyamát felezték, illetve hetedelték le. Anne Critchlow, a Société Générale elemzője ugyanakkor nem ennyire optimista, véleménye szerint ez a részvény számára nem lesz pozitív meglepetés.

A befektetők viszont egyelőre nem így gondolják, miután a mai gyenge hangulatú kereskedésben már 3 százalékos pluszban az árfolyam.

Az Inditex napi grafikonja (Madrid) Forrás: Origo