Tőzsdére lép a tőzsde!

Vágólapra másolva!
Újabb részletek láttak napvilágot a több nyugat-európai tőzsdét is magába foglaló Euronext tőzsdére lépésével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb hírek szerint a tulajdonos, azaz az Intercontinental Exchange (ICE) 60,15 százaléknyi részesedéstől válna meg az IPO során, részvényenként mintegy 19-25 euró fejében. Ezek alapján a Euronext piaci kapitalizációja 1,33-1,75 milliárd euróra rúgna, míg az ICE 0,8-1,1 milliárd eurós bevételre tenne szert. Piaci információk szerint a Euronext januárban 1,5-1,8 milliárd euróra értékelte magát.

A részvény jegyzése a ma startolt el a befektetők számára, és egészen június 18-ig tart a kisbefektetők számára, míg az intézményi befektetők számára egy nappal tovább, június 19-ig tart a jegyzési időszak. A kereskedés várhatóan június 20-án indul meg.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.

Az ICE korábbi közleménye szerint első körben Párizsban, Amszterdamban és Brüsszelben is bevezetnék a Euronextet, majd az év végén a lisszaboni IPO-ra is sor kerülne. És hogy miért pont ezeken a tőzsdéken lenne elérhető a részvény? A válasz nagyon egyszerű, hiszen a Euronext a párizsi, az amszterdami, a brüsszeli, és a lisszaboni részvény- és kötvénypiacokat magába foglaló „tőzsdeszövetség”.

Friss hír, miszerint a BNP Paribas és az ABN Amro 33,36 százalékos részesedést szerezhet a Euronextben 4 százalékos diszkont mellett. Részvényeiket ugyanakkor 3 évig nem adhatják el, szemben az ICE-vel, akire 6 hónapig áll fenn a részvényeladási tilalom.

Intercontinental Exchange napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu