Adósságtemető a hazai ukrán és román érdekeltségek háromnegyede

A cégek egy jó része szánt szándékkal "téved el" a hitelezők szeme elől
Vágólapra másolva!
A mintegy 9000 Magyarországon működő ukrán és román érdekeltségű cégnek alig több mint a negyede ad le éves beszámolót - állítja egy most megjelent elemzés, amely szerint ezek a cégek csak "meghalni" költöztek a szomszédos országokba.
Vágólapra másolva!

A most megjelent tanulmány szerint mintegy 40 ezer külföldi érdekeltségű cég köthető külföldi tulajdonosokhoz. A cégtulajdonos külföldiek eredeti országai között azonban jól elkülöníthetőek azok az államok, amelyekhez rendeltetésszerűen működő gazdasági társaságok köthetők, azok, amelyekben adóoptimalizálási céllal választottak székhelyet, és végül azok, amelyek cégtemetőként működnek.

A legelső kategóriába - vagyis a rendeltetésszerűen működő céges érdekeltségek közé - tartozik a listavezető Németország vagy a negyedik helyen szereplő Ausztria. „Az 5200 németországi érdekeltségű vállalat túlnyomó része rendeltetésszerűen működik, beszámolóik szerint összességében 8 ezer milliárd forint éves árbevételt érnek el, és 30 milliárd forint adót fizetnek évről évre” – mondja Pertics Richárd, a BCE Nemzeti Cégtár Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Házsongárdi cégtemető

A listában a két német nyelvű állam között elhelyezkedő Ukrajna és Románia helyzete azonban már nem ennyire pozitív. A két államhoz köthető mintegy 9000 cég ugyanis döntő többségben olyanokból áll, amelyeknek a célja, hogy láthatatlanná váljanak a hatóságok - és még inkább a hitelezők - előtt. Az utóbbi tíz évben ugyanis bevett gyakorlattá vált, hogy a hazai tulajdonosok úgy próbálnak megszabadulni felhalmozott tartozásuktól, hogy cégüket a tartozással együtt elérhetetlen külföldi magánszemélyeknek adják el.

„A hazai vállalatok számára a legnagyobb veszélyt az ilyen típusú offshore cégek jelentik; ezekben az esetekben a tulajdonosi háttér és a kapcsolt vállalkozások ellenőrzése az egyik legfontosabb feladat üzletkötés előtt” – mondja ezzel kapcsolatban a vezérigazgató.

Korábban az Üzletrészen is írtunk arról, hogy miközben sok cégvezető a megrendelések hiányát gondolja a gazdálkodás legkockázatosabb elemének, a valóságban sokkal több és nagyobb kárt okoz azoknak a megrendeléseknek a megléte, amelyeket a szállítók teljesítenek ugyan, de a megrendelő végül adós marad a fizetéssel.

A fenti két kategória mellett a most nyilvánosságra hozott TOP 20-as listán megjelennek azok a jól ismert államok is, amelyeket adó- vagy offshore-paradicsomként tartanak számon a gazdasági életben, mint például Ciprus, a Seychelles-szigetek, Suriname vagy éppen Luxemburg.