Rossz idők járnak a kötvénykereskedőkre

Vágólapra másolva!
Óriási elbocsátásokat kezdtek végrehajtani kötvénykereskedési egységeinél a világ legnagyobb bankjai. Többek között a Barclays, a Morgan Stanley, a Bank of America, a Deutsche Bank és a JP Morgan is jelentősen leépíti munkaerő-állományát ennél az üzletágánál, mivel a válság előtti "aranyéveknek" vége, és folyamatos zsugorodásnak indultak ezek az egységek. 
Vágólapra másolva!

Az utóbbi hónapokban számtalan hírt lehetett arról hallani, hogy jelentős leépítéseket hajtanak végre kötvénykereskedési üzletágukban a nagybankok. Legutóbb a Morgan Stanley felől lehetett arról olvasni, hogy több ezer alkalmazottját bocsátotta el kötvénykereskedési egységétől, de a Barclays, a JP Morgan és a Deutche Bank is több száz vagy ezer kereskedőjét küldi el.

Az elbocsátások oka az üzletág gyengélkedése. A kötvénykereskedésből származó bevételek folyamatosan csökkennek. Az első negyedévben összesen 22 milliárd dolláros bevételt értek el a nagy amerikai bankok a kötvénykereskedési tevékenységükből (nyersanyag és devizakereskedéssel együtt), 37 százalékkal alacsonyabbat, mint négy évvel korábban.

Forrás: MarketWatch, Investor.hu

Ez a trend pedig az előttünk álló időszakban is folytatódni fog a bankok várakozásai szerint. A JP Morgan már figyelmeztette befektetőit, hogy a kötvénykereskedésből származó bevételei 20 százalékkal eshetnek vissza az aktuális negyedévben, miután az első három hónapban is 17 százalékot csökkentek. A Citigroup pedig 20-25 százalékos visszaesésre számít a negyedévben, az egész évet tekintve pedig 5-10 százalékkal zsugorodhatnak tovább a bevételek.

A visszaesés egyik oka a szigorúbb szabályozói előírások, melynek során magasabb tőkekövetelményeket írtak elő a nagy bankoknak, ami ennek az üzletágnak az eredményeit érintette az egyik legérzékenyebben. A másik lényeges tényező, hogy a Fed a válság után nulla százalék közelébe vágta vissza az alapkamatokat, amit még egy darabig ezen a szinten akar tartani. Ez pedig csökkenti a volatilitást a kötvénypiacon, így manapság már jóval nehezebb nyereséges üzletet találniuk a kereskedőknek.

A visszaeső bevételekre és a romló eredményekre érthető módon reagálnak elbocsátásokkal a vállalatok. Az európai pénzintézetek helyzetét súlyosbítja, hogy az USA-ban szigorúbb tőkekövetelményeket kezdtek előírni a számukra, ráadásul az EKB közelgő stressztesztje is tartogathat számukra kedvezőtlen meglepetéseket. Nem beszélve a svájci bankokat sújtó folyamatos bírságokról, amit többek között azért kapnak, mert az amerikai ügyfeleiknek segítettek az adóelkerülésben.

Ezek miatt nem véletlen, hogy a UBS, a Credit Suisse és a brit Barclays is úgy döntött, hogy inkább a gyengélkedő kötvényüzletágát építi le a költségcsökkentések, eredményjavítások érdekében, hogy könnyebben teljesíteni tudják az előírásokat. A UBS 10 ezer alkalmazottjától válik meg a kötvényegységénél, a Barclays pedig 7000 embert bocsájt el a kötvénykereskedést is magában foglaló befektetési banki üzletágában.