Így kezeld a pénzedet rendesen

Vágólapra másolva!
Sem a mostani tanárok, sem a mostani szülők nem tanultak arról soha, hogyan is kellene bánni a pénzzel. Persze mondhatod azt, hogy van a bankban, illetve egyéb helyen megtakarított pénzed, de ez önmagában még nem a pénzzel való helyes bánásmód. 
Vágólapra másolva!

Azt hiszem, nem is lehetne jobb idézettel megvilágítani az egész témát, mint amit a híres befektetési szakember, Warren Buffett mondott, sőt, mottó gyanánt magunkévá is tehetjük az alábbi gondolatot:

"Ne azt takarítsd meg, ami a költekezés után megmarad, hanem azt költsd el, ami marad a megtakarítás után." (Warren Buffett)

Érdemes magadnak mindig feltenni azt a kérdést, hogy tényleg felelősséget vállalok pénzügyeimért? Ha egyértelműen tudsz rá válaszolni, az már egy jó pont, de a tapasztalatokból kiindulva elmondható, hogy a többség egyáltalán nem vállal felelősséget a nehezen megszerzett pénzért, görcsösen keresi a lehetőséget, hogyan lehetne több, illetve saját magát kizsigerelve nagyon sokat dolgozik érte, aztán pedig játszi könnyedséggel el is tudja költeni, ha van rá módja.

A másik felelőtlenséggel pedig akkor szembesülsz, amikor van egy kis megtakarításod, és fialtatni akarnád azt. Persze itt is felüti a fejét az a jól eső mohó vágy, tudniillik minél gyorsabban minél nagyobb kamatra szert tenni, de a ’hogyan’ kérdésre nem is gondolsz és szívesebben adod inkább oda másnak, hogy ’kezelje’ azt, pláne ha az még valami gyönyörű ígéretbe is van csomagolva.
De a rossz hír az, hogy saját pénzügyeinket egyszerűen nem lehet a szerencsére vagy a sors kezére bízni.

Gondolj csak bele, annak idején mennyi időt áldoztál arra, hogy megtanulj biciklizni, autót vezetni, főzni vagy egy idegen nyelvet elsajátítani, stb., de valahogy a pénzzel való bánásmóddal kapcsolatos tanulásra már sajnálod az időt. Pedig ez az egyik legfontosabb elsajátítandó műveltség az alapműveltségek után, sőt ez is szorosan kapcsolódik ahhoz. Egyszerűen luxus, hogy ha megfelelő pénzügyi tudás és jártasság nélkül hirtelen úgy csapsz bele a befektetések világába, hogy semmi segítséged nincs, de az ego működik benned, és ettől várod a csodát. Gondolj csak bele, korábbi munkád gyümölcsét teszed kockára, amiért Te keményen megdolgoztál!

Ezért fontos, hogy már a gyereknek is legyenek megtakarításai, lássa azt, hogy a pénzt gyarapítani is lehet, és érezze, hogy mekkora felelősség végiggondolni azt, hogy mire érdemes és mire nem költeni. Felnőttként, egy családdal a hátad mögött ezt sokkal nagyobb kihívás megtanulni, nem is beszélve arról, hogy addig mennyi felesleges pénzt szórhatsz ki az ablakon. Bár ezt szívesen címkézheted tanulópénznek, csak hát ebből semmit, vagy csak nagyon keveset tanulhatsz, és könnyen eshetsz abban a csapdába, hogy máskor is elkövesd ezt a hibát. Ráadásul, ha nem tanulsz semmit hibáidból, akkor az nem is minősül tanulópénznek, ott egyszerűen csak pénzt égettél el.

A tőzsde mindig szerves része volt és lesz is a megtakarításoknak, még ha Te még sosem próbáltad. Pedig jó eséllyel már Te is belekóstoltál, csak nem tudtál róla, hisz ha van önkéntes nyugdíjpénztári számlád, életbiztosításod (pláne befektetéssel kombinálva), befektetési alapod, stb., akkor tudd azt, hogy a pénz nagyobb része ott is a tőzsdei termékekben landol. Ilyenkor szinte bekötött szemmel egyezel bele abba, hogy ott forogjon a pénzed. Ekkor vajon félsz a tőzsdétől vagy az édes tudatlanságba ringatod magad?

Mire készítsd fel saját magad a tőzsdével kapcsolatban?

Ha belevágsz a tőzsdei befektetésekbe, a legfontosabb az, hogy ne vonj párhuzamot a rossz pénzügyi döntéseid és saját személyed megítélése között. A veszteségek természetes velejárói ennek a tevékenységnek, mindig lesznek, és ezeket el kell tudni fogadni. Érdemes tehát felkészülnöd, hogy nem mindig fogod eltalálni a piac irányát, viszont összességében még így is tudsz pénzt csinálni.

Gondolj csak bele! Veszteséget most is vállalsz, amikor a megtakarításod kapcsán hozol döntést. Egyfajta veszteség az infláció is, a másik pedig az, hogy ilyen alacsony kamatok mellett bankbetétben tartod a pénzed ahelyett, hogy a saját tanulásod révén magasabb hozammal bíró befektetéseket találnál, előre kalkulálható alacsony kockázat mellett. Téged nem csigáz ez fel?

Persze téves hiedelmeink sokszor korlátozó erővel hatnak ránk, tudniillik a magasabb hozam lehetősége mindig együtt jár a magasabb kockázattal. Ne feledd, a saját magadba való befektetés, a tanulás csökkenti a kockázatot!

Szintén fontos kiemelni, hogy a tőzsdék világa határtalan lehetőséget ad a kezünkbe, nincsenek elszalasztott alkalmak, mert mindig jön majd egy másik. Sőt, nem csak az árfolyamok emelkedéséből, hanem az eséséből is lehet profitálni. Tudtad ezt? Szóval ne korlátozd be magad! Merj tanulni és új utakat kipróbálni, felelősséget vállalni pénzügyeidért!

Ha Te is szeretnél tőzsdei befektetővé válni, akkor az Investor.hu csapata segítségedre tud lenni rendszeres ingyenes tőzsdei képzéseivel, illetve folyamatosan frissülő és nyomon követhető kereskedési ötleteivel. Az Investor Trader ügyfelek minden nap tájékoztatást kapnak az aktuális piaci információkról, fontos vállalati hírekről és befektetési stratégiákról, ami segítségükre van az információtengerben való eligazodásban. Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint számlát nyitni az Investor Trader rendszerében.