22,5 milliós büntetést kapott az AXA Biztosító

Vágólapra másolva!
Az MNB az életbiztosítási szerződéseket kezelő adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer hiányosságai és más jogszabálysértések szabta ki a bírságot. Két volt vezető tisztségviselőt 1-1 millió forintra büntettek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálata jelentős jogszabálysértéseket tárt fel az AXA Biztosító Zrt.-nél. A jegybank többek között az időközben visszavont engedélyű Global Life Broker (GLB) biztosítási alkusszal való együttműködést is vizsgálta, és bevonta a biztosító korábbi vezérigazgatóját illetve egyik volt vezérigazgató-helyettesét is, mert egyes jogszabálysértéseknél a személyes felelősségük is felmerült.

Az AXA életbiztosítási szerződéseit kezelő adatbázisban 2012 végéig lényegében szabályozatlanul és ellenőrizetlenül történhettek manuális módosítások, kézzel változtatták meg például egyes, a GLB által közvetített és díjnemfizetés miatt már megszűnt életbiztosítási szerződések hatályát is. Ez azért történt, hogy a szerződések megszűnését ne rögzítsék, és így a GLB-nek ne kelljen a megszűnt szerződések után előzőleg kapott jutalékot visszafizetnie.

Az ellenőrzési rendszer nem támogatta a tényleges biztosítási vagy megtakarítási céllal nem rendelkező ajánlatok kiszűrését sem, így fordulhatott elő, hogy a GLB által közvetített szerződésekben maguk a biztosításközvetítők szerepelhettek szerződő félként. Ők a gyakran havi 500 ezer forint feletti összegű biztosítási díjakat a közvetítői jutalékból mesterségesen növelték.
A két volt vezetőt a jegybank 1-1 millió forint személyi bírsággal sújtotta.