Helycserés támadás a piacokon

Vágólapra másolva!
Tovább tart a piacon belüli rotáció: a kisebb, kevésbé likvid papírokat a nagyobb kapitalizációjú blue chipekre cserélik Amerikában. Egyre látványosabb a defenzív irányba való elmozdulás, ami egyébként a szektorok szerinti teljesítményekből is világosan látszik. 
Vágólapra másolva!

Már év eleje óta megfigyelhető az a trend, melynek részeként a befektetők a kisebb papíroktól elfordulva a jelentősebb kapitalizációval rendelkező részvényekbe fektetnek. A Pension Partners grafikonja nagyon jól rávilágít a jelenségre, a legnagyobb 50 amerikai papír ugyanis év eleje óta 4,1 százalékot emelkedett, miközben a Russell 3000 index többi tagja átlagosan 1,1 százalékkal esett.

Forrás: Investor.hu

Ez a piacon belüli rotáció március eleje óta csak felerősödött, hiszen a legnagyobbak szép teljesítményével párhuzamosan az index többi tagja átlagosan már jelentősebb, közel 5 százalékos esést mutat. Ha a kapitalizáció nagysága szerint több csoportot képezünk, abból még látványosabb az eredmény: minél kisebb a papír kapitalizációja, annál gyengébben teljesített idén.

Forrás: Investor.hu

A látottakat többféleképpen értelmezhetjük. Egyrészt mondhatjuk azt, hogy a befektetők elmozdulnak a korábban kevésbé szeretett, így alulértékeltnek tartott nagypapírok felé, amit egy egészen természetes reakcióként értelmezhetünk.

Másrészt viszont a lépés akár arra is utalhat, hogy a befektetők közül egyre többen tartanak egy általános piaci korrekciótól, ezért is húzódnak a likvidebb, és talán defenzívebbnek is mondható mamutok árnyékába.

A defenzivitásba való menekülés egyébként az idei szektorteljesítményekben is kitűnik, nem véletlen, hogy a közszolgáltatók és energia igen erősen teljesítenek.

A piacon egyre több tehát a divergencia, ami egy közelgő trendfordulót vetíthet előre, azt azonban nem lehet megmondani, hogy pontosan mikor is indul majd a korrekció. Ráadásul addig is a pénzbőség még akár újabbnál-újabb csúcsokra is repítheti az indexeket.

Forrás: Investor.hu