Csökken a sörfogyasztás, már a citromos sem megy

Vágólapra másolva!
Az elmúlt években komoly növekedésnek indult az ízesített – elsősorban citromos - sörök piaca, és tavaly még úgy tűnt, hogy ez fogja megmenteni a szektor hazai képviselőit. A GfK legfrissebb felmérése szerint azonban ez a várakozás mégsem igazolódik. Tavaly február és idén március között a gyümölcsízesítésű változatok iránti kereslet is mérséklődött, együtt mozogva a hagyományos sörök értékesítésének csökkenésével.
Vágólapra másolva!

Az ízesített sörök vásárlói bázisának bővülése megállt, és az alkalmanként vásárolt sörmennyiség is csökken. Tízből már csak négy háztartás vásárol ízesített sört, egy évben átlagosan 6 alkalommal és alkalmanként mindössze 1,6 litert. A gyümölcsízesítésű változatokat leginkább a 29 évnél fiatalabb vevők kedvelik.

Az adatok szerint ugyanezen időszakban a magyar háztartások összességében 8 százalékkal vásároltak kevesebb sört otthoni fogyasztásra, mint az azt megelőző évben. A vizsgált időszakban egy háztartás átlagosan 57 liter sört vásárolt, ami 4 literrel kevesebb, mint egy évvel korábban, és közel 9 literrel kevesebb, mint két éve. A háztartások kosaraiba átlagosan 3 hetente 3 liter, azaz hat félliteres üveg sör kerül.

Az elemzés szerint az otthoni sörfogyasztást a meleg időjárás nagyobb mértékben befolyásolhatja, mint a közeledő labdarúgó világbajnokság, bár a korábbi évek tapasztalatai alapján a nagy sporteseményeknek van némi pozitív hatása. A hagyományos sörnek továbbra is az 50 felettiek a jellemző fogyasztói, ők adják az eladott mennyiség 60 százalékát.

A jövő héten induló foci-vb az elmúlt évek trendjei alapján kis mértékben megdobhatja a fogyasztást. A sörpiacot azonban a sporteseménnyel szemben inkább a szezonalitás jellemzi, az év hidegebb hónapjaiban a háztartások hagyományosan kevesebb sört vásárolnak, míg kiemelkedő időszaknak a nyári hónapok számítanak. Így a lanyhuló sörfogyasztást nem feltétlenül a világbajnokság, hanem a megszokottnál melegebb, a sörgyártók és kereskedők számára kedvező időjárás lendíthetné fel.