Akadályok a gigászi cementfúzió előtt

Vágólapra másolva!
Még nagy akadály áll a két európai cementipari mamut összeolvadása előtt. A svájci Holcim és a francia Lafarge tervezett egyesülésével ugyanis hatalmas szereplővé válna Európában, amit az EU tröszt ellenes hatóságai több oldalról vizsgálnak.
Vágólapra másolva!

Az EU keresztbe tehet még a gigafúziónak

Még nem lehetünk biztosak benne, hogy valóban létrejön a hatalmas európai cementcég a Holcim és a Lafarge összeolvadásával, amit még április elején jelentettek be. Ugyanis az EU tröszt ellenes hatóságai több oldalról vizsgálják a tranzakciót.

Ahogy arról mi is írtunk már korábban, a két cég fúziójával egy 32 milliárd eurós bevételű vállalat jönne létre, ami egyébként olyan országokban, mint például Franciaország, a cementgyártó kapacitások 60 százalékát uralnák.

Akkor egyébként a két cég beleegyezett abba, hogy eladja bizonyos eszközeit (akár 5 milliárd euró értékben), éppen azért, hogy csökkentse a versenyellenes félelmeket. Akkor Joaquín Almunia, az EU versenyfelügyeletének vezetője úgy nyilatkozott, hogy a két cég komoly vizsgálat elé néz.

A két cégnél fel is állítottak egy bizottságot, ami pont az egyes eszközök eladásával foglalkozik. Ezeknek a vevői pedig értelemszerűen európai építőipari cégek, vagy kockázati tőketársaságok lennének. Előbbiek esetében pedig szintén felmerülnek kérdések a túlzott koncentráció miatt, míg utóbbiak azért maradhatnak távol, mivel akár sorozatos versenyellenes vizsgálatok sújtanák a cégeket.

Egyébként pont szerdán jelentek meg olyan sajtóhírek, hogy a CVC Capital Parners és a KKR & Co., akik egyébként a világ egyik legnagyobb kockázati tőketársaságai, érdeklődnek a két cég eszközei iránt. A neve elhallgatását kérő forrás szerint a tárgyalások még kezdeti stádiumban vannak, de akár több mint 5 milliárd eurós összegeket is kifizetnének.

De Európán kívülről is jöhetnek építőipari vevők, mondjuk olyan brazil vagy kínai vállalatok, akik még kis kitettséggel rendelkeznek az öreg kontinensen.

Kartellvádak

Egyébként az EU már vizsgálódik egy másik Holcim ügyletben, amiben a svájciak megvettek a mexikói Cemextől német cementgyárakat, míg a Cemex spanyol eszközeire részben tenné rá a kezét (25 százalékos részt szervezve az operációban).

De az iparágban nem ismeretlenek a kartellezés gyanúja miatti vizsgálódások, például 2010 decembere óta folyik egy ügy a Holcim, a Lafarge és hat másik európai cementgyártóval kapcsolatban. Ezek a vizsgálódások pedig akár el is ijeszthetik a pénzügyi befektetőket (mint a kockázati tőkések) az iparágtól.

A Lafarge árfolyama (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Holcim árfolyama (Zürich) Forrás: Amibroker, Investor.hu