Minden tizedik magyar kkv exportál

Vágólapra másolva!
Körülbelül 30 ezer kis-és közepes vállalkozás exportál, de hitelt még mindig viszonylag kevesen vesznek fel. Amelyek viszont élnek a lehetőséggel, azok nagy összegre szerződnek, az Eximbanknál az exporthitelek átlagos értéke jelenleg 600 millió forint.
Vágólapra másolva!

Jelenleg mintegy 30 ezer kis- és közepes vállalkozás értékesíti legalább részben külföldön az áruit illetve a szolgáltatását. Az exportőrök aránya így eléri a 10 százalékot, ám hitellel meglehetősen kevesen rendelkeznek. A Magyar Nemzeti Bank Stabilitási jelentése alapján a hazai vállalkozásoknak még összességében is (beleértve a nagy cégeket is) csak mintegy harmada rendelkezett hitellel. Mivel ezek jelentős része beruházásra felvett hitel, az exportra nagyon kevesen vesznek fel kölcsönt.

Az Eximbankot és a Mehib biztosítót magába foglaló EXIM arról tájékoztatta at Origót, hogy a kkv-k hitelezése sokéves visszaesés után tavaly enyhén növekedett, lényegében stagnált. Ezen belül azonban az exporthitelek (az Eximbank portfoliójában) viszonylag gyorsan növekedtek, 2013-ban körülbelül 200 milliárd forintot folyósítottak, kétharmad részét kereskedelmi bankokon keresztül.

Az EXIM-es tapasztalatok szerint a hitelportfólióból az élelmiszeripar, a műanyaggyártás, a fémalapanyagok gyártása, és a gépipar hasítja ki a legnagyobb szeletet. Ezek a szektorok a 2013-as hitelnyújtások több mint kétharmadát lefedik.

„A magyar gazdaság legnagyobb exportőrei jellemzően multinacionális nagyvállalatok, akik számára az exporthitelek főszabály szerint kevésbé lényegesek, mert a likviditásukat anyavállalati vagy külföldi banki finanszírozással oldják meg” – közölte az EXIM. Azok a kisebbek, amelyek viszont vesznek fel exporthitelt, jellemzően nagyobb összegekre kötnek szerződést, az Eximbank portfoliójában ugyanis a felvett hitelek átlagos összege 2013-ban 600 millió forint körül volt.

A magyar export mintegy háromnegyede az Európai Unióba irányul, és ez a kkv szektorra is igaz, így a finanszírozás legtöbb esetben EU-n belüli (különösen német) relációhoz kapcsolódik. Az Eximbank exporthiteleinél az EU súlya valamivel alacsonyabb, 60-70 százalék körüli, emellett jelentősebb részt képviselnek az olyan keleti relációk mint Oroszország, Kína és Ukrajna).