Közeleg a vég a piacokon?

Vágólapra másolva!
A tegnapi grafikon gyűjtemény mellé találtunk egy újabbat, ami óvatosságra intheti a befektetőket. Az elmúlt hónapok során folyamatosan növekedett a hitelből finanszírozott pozíciók nagysága az amerikai tőzsdéken, ugyanakkor egy megtorpanást lehet látni a növekedésben. Az elmúlt években az ehhez hasonló esetek után nem sokkal a tőzsdéken is korrekció jött. 
Vágólapra másolva!

Tegnap épp arról számoltunk be az investor.hu hasábjain, hogy a Bank of America Merrill Lynch adatai szerint az elmúlt hetek során folyamatosan építették le pozícióikat az intézményi befektetők, miközben a lakossági, magánbefektetők pedig ennek pont az ellenkezőjét tették.

Ma is találtunk egy érdekes grafikont, ami alapján nem árt óvatosnak lenni a piacokon. Az utóbbi hónapok során szinte folyamatosan emelkedett a tőzsdéken a hitelből finanszírozott pozíciók nagysága. Ahogyan újabbnál újabb történelmi csúcsot ütött az S&P 500, úgy növekedett a hitelek mennyisége a piacokon.

Márciusban azonban megtört a lendület, sőt az áprilisi adatok alapján tovább csökkentek ezek a pozíciók. Ami rendkívül szembeötlő, hogy amikor az utóbbi években megállt a hitelek növekedése, akkor néhány héttel később a piacokon is elindult a korrekció.

Ezt történt ugyanis a 2000-es években, 2007 körül és 2011-ben is. Egyelőre kérdéses, hogy most is ez lesz a forgatókönyv, ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni. A korábbi visszaesések nagysága igen változó volt, volt ahol több száz pontos S&P 500 esést lehetett látni, de 2011-ben csak egy kisebb megingás volt tapasztalható, ami kiváló beszállási pontot jelentett a vételi oldalon.

Forrás: NYSE, Zerohedge, Investor.hu