Maradhat a plázastop

Vágólapra másolva!
Brüsszel már kötelezettségszegési eljárást indított.
Vágólapra másolva!

Várhatóan meghosszabbítják azt az év végéig érvényben lévő, plázastop néven ismertté vált korlátozást, írja a Magyar Nemzet. A korlátozást az előző Orbán-kormány többek között a kisebb kereskedelmi vállalkozások védelmére vezetett be a tömegesen épült plázák piaci fölényével szemben. A Brüsszel által kötelezettségszegési eljárás alá vont jogszabály mellett továbbra is kiáll a kabinet.

Megszűnt a hazai kisvállalkozások térvesztése a magyar piacon az elmúlt négy évben, ily módon sikeresnek tartja a kormány a multinacionális vállalatok túlzott terjeszkedését akadályozó, 2012 januárjában életbe lépett plázastoptörvényt. A jelenlegi előírás szerint az év végéig tilos háromszáz négyzetméternél nagyobb bevásárlóközpontot létesíteni, valamint a már meglévő kereskedelmi egységeket ezt meghaladó méretűvé bővíteni. A korlátozás alól csak a nemzetgazdasági miniszter engedélye adhat felmentést, erre eddig 211 kérelemből 117 esetben volt példa.

A jogalkotók szerint a kétezres években gombamód szaporodó hipermarketek, plázák hátrányos következmények sorát hozták magukkal, és magyar kiskereskedők ezreit lehetetlenítették el. Emellett az is szempont volt, hogy csökkenjen a belvárosi üzletekhez érkező autóforgalom, és védhetőbbé tegyék a zöldmezős beruházások révén alaposan átalakult városképet.