Távozik a Raiffeisenre nyomuló Széchenyi Bank vezetése

Vágólapra másolva!
A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. részvényesei, elfogadva a magánbefektető előterjesztését 9,562 milliárd forint tőkeemelésről döntöttek a bank közgyűlésén. Az igazgatóság közgyűlés által delegált tagjai pedig június 30-i hatállyal lemondanak igazgatósági tisztségükről.
Vágólapra másolva!

A bank vezetői, Szakács Tibor elnök-vezérigazgató, és két vezérigazgató-helyettese, Deák Klára és Lakatos Zsolt, illetve Töröcskei Zsuzsanna is lemond az igazgatósági tagságáról.

A Széchenyi Bank a Hvg.hu szerint nemrég meg akarta venni a Raiffeisen Bank hazai leányát egy euróért.

A többségi tulajdonos június 30-ig a fiatal bank építési időszakára jellemző, elmúlt időszaki veszteségének kompenzálása érdekében 3,44 milliárd forintot tőketartalékba helyez, és ezen felül 6,122 milliárd forinttal tovább növelik a bank jegyzett tőkéjét, amely ezáltal megduplázódik, 12 milliárd 244 millió forintra nő - döntöttek a hétfői közgyűlésen.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ismertette: az igazgatóság közgyűlés által delegált tagjai június 30-i hatállyal lemondanak igazgatósági tisztségükről, ezáltal megteremtik a lehetőséget a vezető testület összetételének megújítására.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tavalyi mérlegfőösszege 51,6 milliárd forintot ért el, vesztesége 2013-ban 2,005 milliárd forint volt.

A közleményben kitérnek arra, hogy a Széchenyi Bank 2010-es alapítása óta 100 százalékos magyar tulajdonú pénzintézet, elsődleges célja, hogy a vidéki kis- és középvállalkozások bankja legyen.

Tavaly június 21-én a magyar állam 3 milliárd forint névértékű új részvény lejegyzésével 49 százalékos, kisebbségi minősített befolyást szerzett a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-ben.

A tőkeemelést követő egy évben a bank igazgatósága az új tulajdonosi struktúrához és a megváltozott piaci környezethez illeszkedő üzletpolitikát valósított meg.

Az új termékek, üzletágak, és kiegészítő licenszek kidolgozásával, illetve elindításával a stratégiában meghatározott ügyfelek, partnerek szélesebb körű kiszolgálását kívánja elérni a pénzintézet.

A közgyűlés döntései szerint megerősített bank a jövőbeni hatékony működés érdekében egy új, egyben lényegesen karcsúbb szervezet kialakításáról is döntött.

A bank 2013. december 31-i mérlegfőösszegére vetített likvid eszközeinek aránya 44 százalék. A szigorúbb értelemben vett pénztár és elszámolási számlák aránya a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. mérlegfőösszegben 15 százalék, míg a bankszektor átlaga 5 százalék alatti, így a bank elsődleges likviditása kiemelkedő.

A tulajdonosok elkötelezettek abban, hogy a megnövelt tőkével rendelkező hitelintézet még versenyképesebb szereplője legyen a magyar bankszektornak - közölte a pénzintézet.