Szenved a kötvénygigász

Vágólapra másolva!
Májusban is folytatódott a világ legnagyobb kötvényalapját kezelő PIMCO vesszőfutása, mivel a zászlóshajónak számító kötvényalap vagyona újabb 4,3 milliárd dollárral apadt a folyamatos tőkekivonások miatt. A Bill Gross által irányított alap kétségkívül nehéz időszakon megy keresztül, ami a vezetők reményei szerint nem tart sokáig. 
Vágólapra másolva!

Folytatódik a tőkekivonás a világ legnagyobb kötvényalapjából, a Pimco Total Return Fundból. Májusban újabb 4,3 milliárd dollár távozott az alapból, amivel sorozatban a tizenharmadik hónapban vontak ki tőkét az alapból a befektetők. Ez pedig mindenkori negatív rekordnak felel meg.

A folyamatos tőkekivános ellenére még mindig döbbenetes összeget, 229 milliárd dollárt kezel a kötvényalap, noha a tavaly áprilisi csúcsidőszak során még 293 milliárd dollár volt ez az összeg. Ez azt jelenti, hogy több mint egy év alatt 64 milliárd dollárral csökkent az alap vagyona, ami átszámítva 14,2 ezer milliárd forintnak felel meg. Ez kicsit több mint a fele Magyarország tavalyi GDP-jének.

Forrás: Morningstar, Business Insider

A PIMCO alapkezelő vesszőfutásáról már mi is megemlékeztünk korábban. Az alapkezelő a pocsék eredmények miatt szenved (tavaly az elmúlt húsz év leggyengébb teljesítményét produkálva 1,9 százalékos mínuszt hozott össze a Total Return Fund), melyeket súlyosbít az egyik vezérigazgató, Mohamed El-Erian távozása. A hírek szerint elsősorban az El-Erian és Bill Gross közötti viták vezettek a nagy megbecsülésnek örvendő szakember távozásához, ami miatt a befektetők bizalma is megrendült az alapban, akik így csak még jobban elfordultak a PIMCO zászlóshajójának számító Total Return Fund kötvényalaptól.

A bizalom visszaszerzése érdekében a PIMCO világosan megfogalmazta a következő három-öt évre vonatkozó gazdasági várakozásait, ami segíthet követni az alap különböző döntéseit. Eszerint alacsony, de stabil globális gazdasági növekedésre számítanak, melyet változatlanul az alacsony hozamkörnyezet fog meghatározni.

A TRF alapvető befektetési döntéseit ezen várakozások alapján fogják meghozni, aminek májusban már látszott a kezdeti eredménye, mivel a versenytársainak 79 százalékát felülteljesítette az alap az ötödik hónapban. Az alap 1,25 százalékos hozamot ért el a hónap során, ami viszonylag jó teljesítménynek számít, a folytatódó tőkekivonás pedig ennek fényében kissé meglepő lehet. Azt érdemes hozzátenni, hogy a pluszos eredmény nagyban köszönhető a májusi kötvénypiaci ralinak, amikor számos perifériaország hozama rekordmélypontra süllyedt, ami a kötvényárfolyamok emelkedését jelentette. Az egész évet tekintve 3,3 százalékos pluszt tud felmutatni a TRF.

Hogyan működnek a kötvények?
A kötvény egy meghatározott futamidejű hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, melyet vállalatok és országok is kibocsáthatnak, ha forrásra van szükségük. A kötvénykibocsátó vállalja, hogy a kötvény névértékét a lejárat végén visszafizeti és közben meghatározott kamatot fizet, legtöbbször évente. A kötvény árfolyama és a hozama fordított módon viselkedik. Az árfolyam emelkedése azt jelenti, hogy a hozama esik, az árfolyam esése pedig azt jelenti, hogy a hozama nő. Ez annak köszönhető, hogy minden kötvénynek van egy meghatározott éves, névértékhez viszonyított kamatfizetési kötelezettsége, amit kuponnak nevezünk.
Ha például ez a kupon két százalékos és a kötvényt mondjuk annak 100 forintos névértékén vásároljuk meg, akkor a kötvény hozama is két százalékos számunkra. Ha azonban a kötvény futamideje közben megváltozik a véleményünk a kötvény kibocsátójáról, például valamilyen okból már kevésbé bízunk meg benne, mint korábban, akkor valószínűleg el akarjuk adni a kötvényünket.
Ha nagyon szabadulni szeretnénk a kötvénytől, már a 100 forintos névértéke alatt is hajlandóak leszünk megválni tőle (leesik a kötvény árfolyama). Aki viszont tőlünk például 98 forintért megveszi a kötvényt, annak a 100 forintos névértékre vetített 2 százalékos hozam már nem 2 százalékos hozam lesz, hiszen csak 98 forintot fizetett érte. Az árfolyam esése tehát növelte a kötvény hozamát.
Ugyanezen logika mentén a kötvény árfolyamának emelkedése a hozam csökkenését jelenti.
Ha egy kibocsátó kötvényeinek csökken a hozama, az legtöbbször azt jelenti, hogy nő a bizalom a kötvény kibocsátója irányában, a hozamemelkedés ezzel szemben bizalomvesztést jelent. Ennek magyarázata egyszerű: a kötvény árfolyama a gyakorlatban akkor emelkedik (hozamcsökkenés), ha megnő a kereslet iránta, a kínálat pedig ezzel nem tart lépést. Ha sokan akarnak szabadulni egy kibocsátó kötvényétől, akkor annak a túlkínálat miatt esik az árfolyama (emelkedik a hozama).