Merkel szívesen látná az IMF vezérét az Európai Bizottság élén

Vágólapra másolva!
Angela Merkel az EP-választás után megkérdezte a francia elnököt, jelölnék-e az IMF élén álló Christine Lagarde-ot a bizottság élére.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár megkérdezte Franciaországtól, hogy nem akarnák-e Christine Lagarde-ot jelölni az Európai Bizottság élére - írta a Reuters két francia forrása alapján. Lagarde jelenleg az IMF vezetője.

A források azt mondták, hogy Merkel egy magánbeszélgetés során kérdezte ezt meg Francois Hollande francia elnöktől azután, hogy kiderültek az Európai Parlament választási eredményei, amelyek az eurószkeptikusok előretörését hozták.

Az egyik forrás szerint Hollande nem mondott igent vagy nemet, de azt igen, hogy nem biztos, hogy jó ötlet, ha Európa most lemond az IMF vezető posztjáról. A másik forrás szerint pedig azért nem reális az elgondolás, mert minimális az esélye, hogy egy szocialista francia elnök egy szélsőjobbos EP-választási győzelem után a jobbközép politikusát jelölje (Lagarde pénzügyminiszter volt Nicolas Sarkozy kormányában).

A Reuters értesülését Berlin tagadta. Angela Merkel korábban kiállt Jean-Claude Juncker volt luxembourgi miniszterelnök jelölése mellett, aki az EP-választáson legnagyobb frakciót alakító néppárt jelöltje. Az IMF szóvivője pedig azt nyilatkozta, hogy Lagarde úgy tervezi, hogy kitölti a megbízását az IMF élén.