Összeesik az ezüst?

Vágólapra másolva!
Jó ideje figyelem már az ezüst mozgását, az árfolyam ugyanis egy nagyon látványos csökkenő háromszögben szűkülget. A tankönyvi példa szerint ebből nagy mélyrepülés jöhet, amire most még az arany vesszőfutása is ráerősít. Ez a letörés viszont már túlságosan is egyértelműnek tűnik ahhoz, hogy végül igaz legyen.
Vágólapra másolva!

Ránézésre minden adottnak tűnik, hogy hatalmasat zakózzon az ezüst. Jó ideje csökkenő trendben mozog az árfolyam, ráadásul az elmúlt évben még egy csökkenő háromszög formáció is kiépült a grafikonon. A háromszög csúcsához közel már egyre szűkül a tér, és talán mintha az elmúlt napok lecsorgásával kezdetét is vette volna a letörés folyamata.

Az ezüst heti grafikonja Forrás: TradingView, Investor.hu

Ráadásul az arany múlt heti nagy esése a kistestvér ezüst számára sem feltétlen jelent sok jót, a két nemesfém ugyanis sokszor kéz a kézben mozognak hasonló irányba. Ennek igen egyszerű az oka: mindkét nemesfémet használják ékszerkészítéshez, és mindegyik piacán érezhető az a befektetési jellegű igény (persze az aranynál erősebben), ami az árfolyamok mozgását leginkább meghatározza. Az ezüstnek emellett az ipari felhasználása is jelentős, de rövidebb távon még így is elsősorban a befektetői magatartás befolyásolja az elmozdulásokat.

Forrás: Investor.hu

Ezért is van egyébként, hogy ha az arany és ezüst piacát vizsgáljuk, akkor mindig érdemes a technikai elemzést is segítségül hívni. Ha jól olvassuk a grafikont, az árulkodó jeleket küldhet arról, hogy a befektetői hangulat milyen, és hogyan változik a nemesfémek piacán, ebből pedig jó esetben még a várható ármozgást is megsaccolhatjuk. A tutit persze nem láthatjuk sosem, ezért érdemes a kockázatainkat itt is szigorúan kezelni (például stop loss megbízással, vagy pozícióméretezéssel).

Visszatérve az ezüstre, a grafikon igen tekintélyes esést vetít előre, de egy kicsit olyan érzésem is van, hogy ez már túl egyértelmű ahhoz, hogy igaz legyen. Szóval egyelőre csak figyelek, hiszen az EKB ülése (amivel kapcsolatban például a negatív betéti rátáról elég nagy a piaci konszenzus, ehhez képest tehát könnyebb lehet meglepetést okozni), és a sok eheti amerikai és európai makroadat még könnyen bekavarhatnak ebbe a lefele mutató képbe.

Pláne úgy, hogy mostanra már igencsak borússá vált az ezüst határidős piacán a hedge fundok és egyéb spekulatív szereplők pozícionáltsága. Korábban hasonlóan alacsony nettó vételi pozícionáltságot követően az árfolyam felfele pattant, ez most is könnyen megtörténhet. Csak kell egy trigger, márpedig ezekből bőven akadhat a makroadatok szempontjából sűrű héten.

Forrás: Investor.hu

De az arany mégiscsak esik, ami az ezüstre nézve sem jelent sok jót. Ez így is van, viszont egyrészt az arany piacán a pozícionáltság egyáltalán nem annyira pesszimista, mint az ezüstnél, ráadásul az arany és ezüst árfolyamának aránya (amit szintén figyelni szoktak a piacon, pedig nem tűnik túl szofisztikált mutatónak) is átlag feletti, vagyis eshet még úgy az arany, hogy közben ne váljon „alulértékeltté” az ezüsthöz képest.

Szóval ezek miatt én még kicsit korainak tartanám benyitni az ezüst shortot, ha viszont nagy forgalommal letörné az árfolyam a tavaly júliusi mélységeket, akkor ott már a további áresés irányába kedvező momentum adódna, és valószínűleg én sem teketóriáznék. Addig is meglátjuk, hogy reagál majd az árfolyam a makroadat dömpingre.

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu