Hitelből veszik az autót az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Elképesztő kereslet mutatkozik az autóhitelek iránt Amerikában, ami biztosíthatja az amerikai autópiac további javulását is. 
Vágólapra másolva!

Újabb statisztikák láttak napvilágot arról, hogy az amerikai autópiac fellendülése tovább folytatódik. Az Experian Automotive adatai szerint mindenkori rekordra emelkedett az autóhitelek havi törlesztőrészlete az azok miatti kimagasló kereslet miatt. Így egy átlagosan autóhiteles már havi 474 dollárt fordít törlesztésre az USA-ban.

Az adósok ezen túl a törlesztés hátralévő futamidejét is igyekeznek időben elnyújtani, így a hat- és hétéves hitelek aránya az összes hitelen belül mindenkori rekordra, közel 25 százalékra emelkedett. Így az autóhitelek átlagos hossza már 5,5 évre emelkedett, ami szintén soha nem látott szintnek felel meg. Ennek oka, hogy a hitelfelvevők igyekeznek kihasználni a nagyon alacsony hozamkörnyezetet, melynek köszönhetően hosszabb idő áll rendelkezésre a viszonylag alacsonyabb részletek törlesztésére.

Továbbá az autótulajdonosok átlagosan már 6-7 évig, vagy tovább szándékoznak megtartani autóikat, ami szintén szerepet játszik a hitelek futamidejének hosszabbodásában. Ennek természetesen az a kockázata, hogy a hosszú futamideje hitelek révén a tulajdonos jóval többet fizethet vissza, mint amennyiért az autóját a hitel lejárta előtt el tudná adni.

Az autópiac hitelezési aktivitásának pörgése biztosíthatja az iparág további javulását. A hitelekből történő vásárlások stabil keresletet biztosíthatnak az autók iránt az USA-ban, ahol a legutóbbi felmérések szerint is van még növekedési potenciál az iparágban, melynek az elöregedett gépkocsik lecserélése iránti igény az egyik legfőbb hajtómotorja.