Így kapkodják a mobilokat Kínában

Vágólapra másolva!
Kína válhat a világ legnagyobb mobilpiacává idén az eladott mobilokból származó árbevételeket tekintve. Az ázsiai ország ezzel ezen a téren is átveheti a vezető szerepet az USA-tól - derült ki a Strategy Analytics előrejelzéséből. 
Vágólapra másolva!

Újabb fronton veheti át az első helyet az USA-tól Kína a szakértői vélemények szerint. Az elektromos autók piaca mellett ugyanis a mobilpiacot is meghódíthatja az ázsiai ország a Strategy Analytics kutatása alapján.

A cég számításai szerint idén már 87 milliárd dollár értékben fognak mobiltelefont értékesíteni Kínában a különböző gyártók, ami 53 százalékos növekedésnek felelhet majd meg tavalyhoz képest. Ezzel szemben az USA-ban jó esetben is csak négy százalékkal növekedhet majd az éves árbevétel, mely így közel 60 milliárd dollárt tehet ki.

A mobiltelefonok eladott mennyiségét tekintve Kína már régóta az USA előtt jár, és idén ez az előny tovább nőhet. Az SA szerint 2014-ben már 430 millió darab mobilt adhatnak el Kínában, ami 15 százalékkal több, mint tavaly. Az USA-ban 163 millió darab körül stagnálhat ez a szám.

Forrás: Strategy Analytics

Kínában a volumennövekedés mellett az eladási árak növekedésének lehet majd betudható az első hely átvétele. Az országban még mindig viszonylag alacsonyak a készülékek árai például az USA-hoz képest, és a szakértők szerint hatalmas növekedési potenciál rejlik ezen a területen a gyártók számára.

Kínában elsősorban az olyan nagy ázsiai gyártók remekelhetnek, mint a Samsung, a Huawei és a Lenovo, melyek agresszív terjeszkedésbe kezdtek a hatalmas piacon. Ezek a társaságok elképesztő ütemben növelik értékesítési hálózatukat és elsősorban olcsóbb készülékekkel szélesítik termékkínálatukat, hogy így elégítsék ki az egyre nagyobb keresletet.

A prémiumkategóriás készülékek iránt is növekszik az igény, melyben a Samsung és az Apple harcol egymással az első helyért. A Samsung áprilisban dobta piacra legújabb csúcsmobilját, a Galaxy S5-öt, melytől az első helyének megszilárdítását várja a dél-koreai óriás. Az Apple pedig a korábban pletykált szeptember helyett már májusban jelentkezhet az új iPhone-nal, hogy többek között azzal lovagolja meg a folyamatosan növekvő kínai mobilpiacot.

Forrás: Samsung

Nagy részben a kínai mobilpiac hasításának köszönhetően a globális mobilpiac is tovább növekedhet, és az eladásokból származó árbevétel 13 százalékkal emelkedhet majd tavalyhoz képest.

Ugyanakkor a profitabilitást tekintve még mindig az Egyesült Államok maradhat a legnyereségesebb mobilpiac. Ennek oka, hogy az USA-ban jóval magasabbak az eladási árak, így a gyártók magasabb árréssel tudják értékesíteni a mobiltelefonokat.

Azonban a növekedés motorja végérvényesen áttevődött a feltörekvő piacokra, melyek élén Kína áll. Az ázsiai ország mellett Brazíliában, Oroszországban és Indiában is elképesztő ütemben növekszik a mobiltelefonok eladásából származó árbevétel, és ez a négy ország a globális eladások több mint harmadáért lehet majd felelős idén.