Vágólapra másolva!
Láthatóan elgyengült a számos nagy technológiai céget tömörítő Nasdaq 100 index. Garancia semmire sincs, de megfelelő kockázatkezelés mellett akár szép nyerő pozíciót is építhetünk.
Vágólapra másolva!

2014-ben csúnyán hátat fordított a tőzsde a korábbi nagy kedvenc technológiai, azon belül is főként az internetes részvényeknek. A legsúlyosabb sebeket talán a Twitter szenvedte el - több mint megfeleződött az árfolyama a csúcs óta -, de a teljes piacon nyomot hagyott a befektetők hirtelen jött undora, átterjedve a közösségi médiával nem szorosan összekapcsolható részvényekre is.

A fordulatot a hagyományosan technológiai túlsúlyos Nasdaq 100 index is megszenvedi. A Nasdaq tőzsdére bevezetett száz legnagyobb céget tömörítő mutatóban ugyan az Apple képviseli a legnagyobb súlyt (az Apple-lel kapcsolatban pedig már egy ideje optimisták vagyunk, itt olvasható, hogy miért), de a főbb komponensek között találhatjuk ugyanígy a korábbi csúcsáról már közel 30 százalékot eső Amazont vagy a szintén nagyot zakózó Facebookot is. Összességében egyre gyengébb képet fest az index, amire akár short, azaz az árfolyamok esésére spekuláló pozíciót is építhetünk.

Röviden a helyzet:

  • A hosszú távú trendcsatorna tetejéről lefordult az index.
  • A napi grafikonon egyre nő a csapkodás és bizonytalanság, ami trendforduló előszele.
  • A rövid távú emelkedő trendet már letörte az index.
  • Tripla ellenállást kellene áttörnie felfelé 3630 pontnál, amire kisebb az esély, mint az esésre.
  • Lefelé a 200 napos mozgóátlag jelenthet megállót, de hosszú távon 3200-3300 pontig süllyedhet az index.
  • Az esésből ETF-eken és certifikátokon keresztül profitálhatunk.

A legjobb hír az egészben, hogy az Investor Trader ügyfelei a Nasdaq 100 eséséből is profitálhatnak a rendszereinkben elérhető tőzsdén kereskedett alapokon (ETF-eken) és certifikátokon keresztül.

De lássuk, mire is alapozzuk az ötletünket!

Lefordult a Nasdaq

A heti grafikonon épp a 2009 elején indult, és eddig stabilan épített trendcsatorna tetejéről fordult le az index, miután röviden megpróbált még felfelé kitörni belőle. Már önmagában ez a falsnak bizonyult megindulás is negatív jelzés, de ha hozzávesszük, hogy az MACD indikátor és az RSI indikátor is világos eladási jelzést adott ezzel párhuzamosan (előbbi lefelé keresztezte a szignálvonalat, utóbbi pedig kilépett a túlvett zónában), már kifejezetten határozott negatív üzenetről beszélhetünk.

Ez alapján úgy fest, az index belátható időn belül meglátogathatja a trendcsatorna alsó szélét is 3200-3300 pont környékén, ahogy tette már korábban is többször. Nem biztos persze, hogy nyílegyenesen süllyed majd az index, sőt, igazából semmi garancia, hogy valóban így történik. Az elmúlt két-három hétben némileg emelkedett az index, ami önmagában nem baj, sőt, de érdemes folyamatosan követni az eseményeket.

A Nasdaq 100 index heti grafikonja. Megcélozhatja a sáv alját. Forrás: Tradingview

Nőttön nő a bizonytalanság

A napi grafikon alapján épp fontos szinteket ostromol a Nasdaq 100. Április második felében ugyanis épp az 50 napos mozgóátlag (3625 pont), a januári csúcspont szintje (3630 pont) és a márciusi csúcs óta kibontakozott csökkenő trendvonal hármasáig pattant fel az index (a felpattanást az MACD indikátor vételi jelzése is támogatta). A tripla ellenállás áttöréséhez masszív erőre lenne szüksége az indexnek, márpedig a piaci hangulat egyelőre nem ebbe az irányba mutat (de bármikor megváltozhat persze).

Az index a napi grafikonon is épített egy emelkedő trendcsatornát, amit le is tört, sőt, még visszakapaszkodni is megpróbált, sikertelenül. A letöréssel párhuzamosan egy táguló alakzatot épít, ami a bizonytalanság növekedésével, a korábbi uralkodó trend "elfáradásával" szokott együtt járni. A napi grafikon is inkább negatív képet fest tehát, amit csak az változtathatna meg, ha 3630 pont fölé mászna az index, áttörve ezzel az említett ellenállásokat. Ez alapjaiban rajzolná át a képet, így érdemes résen lenni.

Rövid távra tekintve viszont lefelé is hamar támaszra találhat az index a 200 napos mozgóátlagon. Április közepén lényegében innen rugaszkodott el a mutató, és joggal számíthatunk rá, hogy egy újabb lejtmenetben is megállót jelent, legalább ideig-óráig.

A Nasdaq 100 napi grafikonja. Egyre nagyobb a csapkodás. Forrás: Tradingview

Mindez alapján a jelenlegi szintek megfelelő beszállást jelenthetnek egy short, azaz az index esésére játszó pozícióba az erre szolgáló eszközökkel. A kockázat kezelésének érdekében az esetleges veszteségeket muszáj elvágni, ha az index 3650 pontig emelkedik, de joggal bízhatunk benne, hogy ha jól alakulnak a dolgok, akkor legalább a 200 napos mozgóátlagig (3410 pont) süllyedhet az index. Ráadásul ha valóban a hosszú távú trendcsatorna aljára süllyed az index, az még nagyobb potenciális hasznot jelenthet.

És mivel lehet ezt "megjátszani"?

Az Investor Trader rendszereiben elérhető a Proshares ETF sorozata:

  • PSQ - egyszeres tőkeáttételű short ETF a Nasdaq 100 indexre.
  • QID - kétszeres tőkeáttételű short ETF a Nasdaq 100 indexre.
  • SQQQ - háromszoros tőkeáttételű short ETF a Nasdaq 100 indexre.

A Nasdaq 100 index esésére ráadásul a frankfurti certifikátpiac szó szerint több száz certifikátot kínál, amelyek mind eltérő tőkeáttételt nyújtanak, vagy éppen tőkeáttételtől mentesek, így mindenki kiválaszthatja magának a stratégiájához passzolót.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tőkeáttételes termékek különös kockázatokat hordoznak, így különös körültekintés és szigorú kockázatkezelés ajánlott. Ha esetleg bizonytalan ezeknek a termékeknek a működésében, akkor tájékozódjon az Investor Trader oldalán, és jöjjön el ügyfeleinknek szóló oktatásainkra.