Vágólapra másolva!
Tovább emelkedtek tegnap az amerikai részvényindexek, ami többek között a pozitív képet tükröző makroadatoknak köszönhető. Az ázsiai tőzsdéken viszont vegyes a kép ma reggel, a befektetők inkább kivárhatnak a Fed kamatdöntő ülésének vége előtt. 
Vágólapra másolva!
  • Vegyesen teljesítenek ma az ázsiai piacok, melyek legtöbbjén nem látható nagy mozgás. A legjobban a japán Nikkei és a kínai Shanghai Composite teljesít, melyek 0,1 százalékot erősödtek. Az ausztrál S&P/ASX 200 is csupán tegnapi záróértéke körül mocorog, a dél-koreai Kospi viszont 0,2 százalékot, a hongkongi Hang Seng 1,3 százalékot esett.
Forrás: Investor.hu

  • A Bank of Japan ma a vártnak megfelelően nem változtatott monetáris politikáján, tehát a jegybank továbbra is 60-70 ezer milliárd jennel kívánja növelni a monetáris bázist évente. A döntéshozók továbbra is úgy gondolják, hogy Japán el fogja érni a 2 százalékos inflációs célt két éven belül.
  • Egyes befektetők azt várták, hogy további stimulusokat vezet majd be a BoJ a fogyasztási adó emelésésének negatív hatásainak ellensúlyozására, és céljainak elérése érdekében. A további lazítás elmaradása így kisebb csalódásként érhette a befektetőket.
  • Az amerikai tőzsdéken jó hangulat uralkodott tegnap, ami elsősorban a kedvező makroadatoknak köszönhető. Az áprilisi fogyasztói bizalmi index ugyan 82,3 ponton stagnált (várt: 83,2 pont), ám ez még mindig a második legmagasabb érték 2008 januárja óta. Az S&P Case-Shiller szerint a 20 legnagyobb amerikai nagyvárosban 12,9 százalékkal drágultak a lakások februárban éves alapon. Ez a lakáspiac további pörgéséről árulkodott.
  • A főbb részvényindexek kivétel nélkül erősödni tudtak, az S&P 500 és a Dow Jones fél százalékot, a Nasdaq 0,7 százalékot emelkedett. A Dow Jones így ismét történelmi csúcsa közelébe ért fel.
Forrás: Investor.hu

  • A Twitternek nem volt jó napja, 11 százalékot zuhant piaczárás után a gyorsjelentésére. A cég 255 millió havi aktív felhasználóval rendelkezett az első negyedévben a várt 257 millió helyett. A vállalat egy részvényre jutó profitja nulla volt, ami kellemes meglepetés, mivel a szakértők 3 centes mínuszra számítottak ezen a soron.
  • A befektetők ma a Fed kamatdöntő ülésének végére várhatnak, ami után kiderül, hogy csökkentenek-e tovább a QE3 programon. A várakozások szerint újabb 10 milliárd dolláros csökkentés mellett fognak szavazni a döntéshozók.
  • Az európai piacokra a kivárás lehet a jellemző a Fed döntése előtt, így a határidős indexek alapján minimális, 0,1-0,2 százalékos mínuszban indulhat majd a kereskedés.