Rétvári: A Kúria széleskörű felhatalmazást kapott

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A luxemburgi bíróság döntésével a Kúria széleskörű felhatalmazást kapott, hogy minden körülményt vizsgáljon a devizahitelek ügyében - mondta az M1 Az Este című műsorában szerdán Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára.

Számára a döntésben az legfontosabb, hogy a magyar Kúria minden körülmény - így a tájékoztatás, a tisztességtelen feltételek helyrehozatalának - vizsgálatára is felhatalmazást kapott. Az államtitkár szerint a döntés alapján az árfolyamrés kérdése is vizsgálható a korábbiaknál szélesebb jogkörben.

Hozzátette: szerinte az az irány, hogy nem elég valamit apró betűvel feltüntetni, hanem egyértelműnek kell lennie egy általánosan tájékozott és ésszerűen körültekintő fogyasztó számára is, hogy milyen díjat, költséget kell fizetnie.

Rétvári Bence azt mondta: a megoldásban egyfajta fokozatosságot lát, most először a Kúriának kell fontos döntéseket meghoznia, és kiegészítenie a tavalyi jogegységi döntését, és amint ezek megvannak, utána heteken belül benyújtják azt a javaslatot a parlamentnek, amely véglegesen kivezet minden ingatlanvásárlási célból felvett deviza- alapú jelzálog-kölcsönt.

A magyar vonatkozású Kásler-ügyben az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága szerdai ítéletében kimondta: a nemzeti bíróság a szerződéses felek közötti egyensúly helyreállítása és a szerződés érvényességének fenntartása céljából helyettesítheti a tisztességtelen szerződési feltételt a nemzeti jog valamely rendelkezésével. A döntésről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.