Megszólalnak az érintettek a devizahiteles ügyben

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság devizahiteles ügyben hozott ítéletét követően az MTI több érintettet is megkeresett, hogy nyilatkozzon a további menetrendről.
Vágólapra másolva!
  • Az OTP válasza szerint az Európai Bíróság szerdán nyilvánosságra hozott ítélete egy köztes döntés, amely különböző iránymutatásokat tartalmaz a magyar Kúria számára. A perrel kapcsolatos konkrét állásfoglalást nem tartalmaz a dokumentum, a végső ítéletet pedig a Kúriának kell meghoznia. Ez alapján ugyanakkor nemcsak a vonatkozó per dönthető el, hanem a Kúria jogegységi nyilatkozata is kiegészíthető.
  • Az Európai Bíróság igen összetett határozatot adott ki, így a banki jogász szakértők dolgoznak a határozat pontos értelmezésén - közölte a Bankszövetség.
  • A Kúria egyelőre tanulmányozza az Európai Bíróság ítéletét, és ez alapján várhatóan még a nyári ítélkezési szünet előtt dönt a Kásler házaspár OTP ellen indított perében, de ennek időpontja még nem ismert.
  • A Kásler-ügy lezárása után a Kúria más hazai bíróságokhoz hasonlóan július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tart, ez alatt az időszak alatt jogegységi döntést nem hoz a testület és egyedi határozatot is csak azokban az ügyekben hozhatnak, amelyekre a törvénykezési szünet nem vonatkozik. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a devizahiteles ügyben tavaly decemberben hozott jogegységi határozat kiegészítésére az ítélkezési szünet után, vagyis ősszel kerülhet sor.