Csányi: Lám, Simicska Lajos is hogy kinőtte magát

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság csak aktív és egészséges bankszektorral képes nőni – mondta a Figyelőnek adott interjújában Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, akinek tervei között szerepel az is, hogy középtávon elkezdje a zökkenőmentes utódlás megoldását. Csányi szerint az OTP nem kádertemető, Simicska Lajostól Szász Károlyon át Kocsis Istvánig mindenki megszolgálta a banktól kapott fizetését.
Vágólapra másolva!

Csányi Sándor a szerdán megjelent Figyelőnek adott interjúban elmondta, hogy a következő négy év szerinte kevesebb konfliktust hoz, ha ugyanis visszatekintünk az elmúlt négy évre, a kormány mozgástere sokkal korlátozottabb volt, mint most. Szerinte 2010-ben az Európai Unió ragaszkodott az irreális költségvetési hiánycélok tartásához, valamint alapvető fontosságú volt a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés is. "Rövid távon ez csak a bevételek drasztikus növelésével volt lehetséges, így azt gondolom, a szektorális adók bevezetése ezeket a célokat szolgálta, és nem az érintett ágazatokban működő vállalatok büntetését" – fogalmazott Csányi. Szerinte most az az elsődleges, hogy nőjön a gazdaság, ehhez pedig bankszektor is kell.

A takarékszövetkezeti rendszer átalakításával kapcsolatban elmondta, amíg a verseny nem torzul, addig nem zavarja a szektor állami támogatása, és Spéder Zoltánnal, valamint Lantos Csabával (az átalakítás mögött álló szereplőkkel) jónak érzi a viszonyát. Azt azonban ellenséges lépésnek tekintené, ha az állam megpróbálna beavatkozni a piaci folyamatokba, és ügyfélcsoportokat ide-oda mozgatna. "De még ebben az esetben sem tartok attól, hogy az OTP helyzete megrendülne" – tette hozzá.

A bankokat érő támadásokat Csányi nem veszi túl komolyan, mert szerinte láthatóan sokan politikai céllal szidják a bankokat. "Ez olyan, mint amikor a focimeccsen az egyik csapat ultrái zrikálják a másik csapat szurkolóit." A politikusok bankokat minősítő kijelentéseit pedig azért nem kell a politikán túl értelmezni, mert "amíg a politikus zsebében ott lapul a hitelkártya, a bankban pedig számlája, betéte vagy hitele van, addig valójában nem is utálja a bankokat".

Arra a kérdésre, hogy vajon az OTP kádertemető-e, hiszen például volt idő, hogy a bankban dolgozott Benedek Fülöp, Szász Károly, Kocsis István vagy Erdei Tamás, Csányi azt mondta, senkinek nem fizetnek, aki nem dolgozik. "Aki az OTP-nek korábban segített, vagy aki korrekt partner volt, annak szívesen segítünk, ha az a banknak is jó. Az sem zavar, ha ezért kapunk pár rosszalló pillantást" – mondta. Az Orbán Viktor egyik legfőbb háttéremberének tartott Simicska Lajos is az OTP-ben kezdte, erről Csányi azt mondta: "És lám, Simicska Lajos is hogy kinőtte magát, az ország hasznára tudja kamatoztatni az itt szerzett tapasztalatait."

A miniszterelnökkel való viszonyáról szólva megjegyezte, hogy új kormány jön, új miniszterelnöki minőségében majd csak a parlament megalakulása után lehet Orbán Viktorral beszélni, amúgy a kormányfő a bankszektor és más iparágak képviselőivel is kommunikál. Van intézményes kapcsolat is, a bankszövetség a kormánnyal és a Magyar Nemzeti Bankkal is egyeztet. "A hitelintézeti szektor és a gazdaság kapcsolata olyan, mint a kétszerkettő. Orbán Viktor is tudja, hogy egészséges bankszektor nélkül nincs egészséges gazdaság" – vélte Csányi, aki mint mondta, hosszú távra tervez a bank élén, de tervei között szerepel az is, hogy "középtávon a zökkenőmentes utódlás megoldását el kell kezdeni".