Vállalati bankra lőhet az OTP

Vágólapra másolva!
Elsősorban magas vállalati portfólióval rendelkező bank megvásárlásán gondolkodik az OTP derült ki Csányi Sándor Napi Gazdaságnak adott interjújából. A vezérigazgató szerint ha rendeződik az ukrán helyzet, rövid távon is érdemes lesz OTP-részvényesnek lenni.
Vágólapra másolva!
  • Csányi szerint az MNB akkor nem kifogásolná az OTP által végrehajtott felvásárlást, ha a pénzintézet egy olyan bankot venne meg, melynek magas a vállalati portfólió aránya. Az OTP-nek ugyanis ebben a szegmensben lényegesen kisebb a piaci részesedése, mint a lakossági hitel-vagy betéti termékekben.
  • Elsősorban olyan országban keresnek felvásárlási célpontokat, ahol még nem erős az OTP jelenléte, konkrétumokat azonban nem említett a vezérigazgató.
  • A külföldi leánybankok eredményeivel kapcsolatban Csányi elmondta, hogy középtávon ezek több profitot fognak hozni, mint a magyar operáció. Az ukrán válság kirobbanása előtt az ukrán egység dinamikusan növekedett, és a krízis nélkül lényegesen nagyobb lenne annak idei eredménye. A külföldi kisbankok idén mind nyereségesek lesznek, az ukránon kívül egyedül az orosz piacon látnak megtorpanást, ami az orosz gazdaság visszaesésének tudható be.
  • Az ukrán és orosz piac kilátásait emiatt borúsan látja Csányi, azonban egyik országból sem tervezik a kivonulást.
  • A magyar helyzetet kedvezőnek ítéli a vezérigazgató, és szerinte hamarosan javulni fog az ország hitelbesorolása, amit az OTP felminősítése is követhet. Ez pedig ugrásszerűen megnövelheti az érdeklődést az OTP részvényei iránt. Ennek köszönhetően rövid távon is érdemes lesz OTP-részvényesnek lenni, amihez természetesen az ukrán-orosz helyzet rendeződése is szükséges.
  • A bankadóval kapcsolatban azonban kiemelte, hogy az súlyos teher a szektornak, ami miatt továbbra is veszteségesek a hazai pénzintézetek.