Recessziót okozhat az ukrán válság?

Vágólapra másolva!
Barack Obama új szankciókat jelentett be, az orosz-ukrán válság pedig egyre inkább mélyülőnek látszik. A krízis – jelentős részben az energiahordozók drágulásán keresztül – recessziót is okozhat Európában a Raiffeisen elemzése szerint, bár egyelőre nem ez a legvalószínűbb forgatókönyv.
Vágólapra másolva!

Ha kereskedelmi korlátozások is életbe lépnének, nagy valószínűséggel recesszióba süllyedne vissza az eurózóna – állítja a Raiffeisen második negyedéves stratégiai elemzése az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban. Az elemzés szerint „ritkán látott kockázati faktor bukkant fel az utóbbi időszakban: a geopolitikai”.

A nyersanyagok (főként az energiahordozók) nagymértékű megdrágulása is negatívan érintené a gazdaságot, ha kereskedelmi korlátozásokat vezetnének be, az exportot és a beruházásokat érintő negatív hatásokon túl – olvasható a bank elemzése. Az alapforgatóköny szerint azonban csak mérsékelt gazdasági hatásokhoz vezet az orosz-ukrán konfliktus: nem tartják valószínűnek, hogy végletesen kiéleződne a konfliktus, és sor kerülne drasztikus szankciókra.

Valamivel közelebb kerültünk a kockázati forgatókönyvhöz, ám nem jelent fordulatot – mondta az Origónak Keszeg Ádám, a ban kelemzője azután, hogy Obama újabb szankciókat jelentett be Oroszország ellen.

Nem tart a recessziótól Gabler Gábor. Az Erste elemzője szerint elképzelhetetlen, hogy az oroszok elzárják a gázcsapot, és azt még a hidegháború alatt sem tették meg. Oroszország túlságosan rá van utalva az energiahordozók exportjára, s azt sem kockáztathatja meg, hogy megbízhatatlan kereskedelmi partnerként könyveljék el. Ezzel ugyanis felerősödhetne azok hangja, akik az Oroszországtól függetlenedő energiapolitikát, új infrastruktúrák kiépítését szorgalmazzák, így Oroszország hosszabb távon elveszítheti a piacait – mondta az elemző. A válság mélyülésével, a piaci aggodalmak növekedésével akár kétszámjegyű növekedés is lehetséges az energiahordozók árában, ám ez nem lenne tartós. A gazdasági növekedést ez természetesen visszafoghatja, ám recessziót azért nem okozna – mondta Gabler.

Az energiahordozók drágulásának hatása leggyorsabban a benzinkutaknál érzékelhető. Az üzemanyagok egyelőre viszonylag kevéssé drágultak, az utóbbi hetekben észlelhető kúszó áremelkedés mögött az orosz-ukrán válság mellett ott a gyenge forint is. A GKI Energiakutató előrejelzése szerint e héten sem kerüljük el az áremelkedést, legalábbis a benzinnél, ami ezúttal 2 forint lehet.