Mire kell az Apple-nek 4 000 milliárd forint?

Vágólapra másolva!
Rövidesen közel 4 000 milliárd forint ütheti az Apple markát, miután az amerikai óriásvállalat 17 milliárd dolláros kötvénykibocsátást hajt végre. Mire kell ott ez a sok pénz?
Vágólapra másolva!
  • A válasz röviden és tömören: A részvényeseknek akarják adni.
  • Most akkor arról van szó, hogy az Apple hitelt vesz fel, hogy ebből pénzt fizessen a részvényeseknek?
  • Igen!

Persze a helyzet nem ennyire egyszerű, mivel az Apple 132 miliárd dollárnyi nettó készpénzzel rendelkezik, így bőségesen tudna fizetni a részvényeseinek ebből. Igen ám, csak az Apple készpénzének jelentős része (88 százaléka) Amerikán kívül van, ha pedig ezt "haza akarná vinni" akkor komoly adóterhek (legalább 35 százalék) várnának a technológiai cégre.

Marad tehát a B terv (kötvénykibocsátás), ebből fogják finanszírozni a 90 milliárdosra felhízlalt részvény visszavásárlási programot, amiről egyébként (sok más finomsággal együtt) még múlt héten be is számoltunk. Az Apple így további 30 milliárdot költhet arra, hogy a részvényeket visszavásárolja a jelenlegi befektetőktől. Ez pedig két szempontból is árfolyamemelkedéshez vezethet:

  • Növeli az Apple részvények keresletét a piacon.
  • Csökkenti a részvények számát, miközben a nyereség változatlan. Ezért az EPS (nettó nyereség/részvények száma) emelkedik. (Az EPS pedig általában hosszú távon együtt mozog az árfolyammal.)

Az Apple tehát ezért hajt végre másodszor is két éven belül kötvénykibocsátást. A(z aktivista) befektetők örülhetnek, nő a feléjük visszajuttatott pénz nagysága.

Forrás: Apple, Investor.hu