Az idén is jól teljesítettek a befektetési alapok

Legjobb teljesítményt nyújtó betéti kamatok hozamai, a Bankmonitor táblázata
Vágólapra másolva!
Az MNB alapkamat csökkentései a befektetési alapok számára is nehezíti a magas hozamok elérését. Ám nem csalódtak azok, akik a betét helyett alapot választottak: az idén a forintban jegyzett alapok közel 60 százaléka magasabb hozamot ért el, mint a jó kamatot kínáló bankbetétek. Melyek voltak a legjobb alapok? Mi bizonyult jó befektetésnek?
Vágólapra másolva!

Az alacsony banki kamat jelentős ösztönzést adott, hogy az ügyfelek elforduljanak a bankbetétektől: tavaly a lakosság 1000 milliárd forinttal növelte a befektetési alapokban tartott pénzét. Az idei évből négy hónap elmúlt, érdemes hát egy pillantást vetni a befektetésekre. A Bankmonitor megnézte, hogyan teljesítettek az alapok a hozamok alapján.

Az összehasonlítást az elmúlt 12 hónap hozama alapján állítottuk össze, de figyeltük a naptári év elejétől elért hozamokat is.

Az alapkamat csökkenése óta a pénzpiaci alapok hozama jelentősen csökkent. Jelenleg csak az éllovas (Generáli Cash) jár épp 4 százalék felett, de az élmezőny hozamai jócskán ez alatt találhatóak. Az első helyezett alapot a Pioneer és az AEGON pénzpiaci alapjai követik (3,57 % és 3,48 %). A kötvényalapok teljesítménye meg sem közelítette az elmúlt időszakok két számjegyű hozamát, viszont a kamatcsökkenéssel az egy számjegyű hozamok is vonzóakká válhattak. Az Aberdeen Magyar Kötvény 9,44 százalékos teljesítményével előzte meg a második és harmadik helyezet ERSTE alapok majd 8 százalékos hozamát.

Az abszolút hozamú alapok megőrizték a magasan két számjegyű hozamokat. Itt is kiemelkedik a Concorde Rubicon alap teljesítménye a maga 25,47 százalékával. A széles körben elérhető alapok közül a Concorde Colombus 15,87 százalékot teljesített, míg a harmadik fokán a Generáli IPO alapja lett 14,55 százalékos hozammal. A részvény alapoktól elvárjuk a két számjegyű hozamokat, amiket a legjobban teljesítők el is értek. A dobogó legfelső fokán álló OTP Klímaváltozás elmúlt egy éves teljesítménye 41,83 százalék. Ne feledjük: ez a részvényalap korábban elég nagy visszaesést szenvedett el, tehát van még hová emelkednie. Második és harmadik helyen lévő alapok éves hozama 27,58 százalék (Concorde Részvény), illetve 24,92 százalék (OTP Trend).

Érdemes egy pillantást vetni az év eleje óta elért hozamokra is. A táblázatban szereplő adatokat az év elején elérhető 3,5 százalékos bankbetéti kamat időarányos részével (1,08 százalékkal) hasonlítottuk össze. Fontos ez az érték, hiszen főként azért választunk egy kockázatosabb eszközt, hogy megverjük a lekötött betéteket.

Látható, hogy az alapok többsége az év eleje óta jobb teljesítményt nyújtott, mint a kockázatmentes hozam. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kockázatos alapoktól elvárható a bankbetéti kamat túlteljesítése: azért vállalunk többlet kockázatot, hogy többlet nyereséget érjünk el. Ezek alapján érdekes, hogy a kiegyensúlyozott vegyes alapok között a legnagyobb a felülteljesítők aránya (86 %). A részvényalapok csak a második legtöbb felülteljesítő alap aránnyal büszkélkedhetnek. De jól teljesítettek a kötvény és abszolút hozamú alapok is: előbbinek több mint 70 százaléka, míg utóbbi majd 70 százaléka teljesítette túl a kockázatmentes hozamot. A tőkevédett és a vegyes óvatos alapoknak is bőven 50 százaléka volt a kockázatmentes hozam felett.

A fenti ábrához hozzátartozik az is, hogy a pénzpiaci alapok közül egy sem volt 1,08 % felett… De a pénzpiaci alapoktól ezt nem is várhatjuk el, hiszen ezen alapok rövid futamidejű állampapírba és bankbetétbe fektetnek, így hozamuk nem haladhatja meg a bankbetétekét. A pénzpiaci alapok elsődleges előnye a betétekhez viszonyítva abban van, hogy bármikor eladhatjuk őket kamatveszteség nélkül.

Ha szeretné megtalálni a legmegfelelőbb alapot, tekintse át a teljes piaci kínálatot az alábbi kereső használatával: